The Year / Estudio Guto Requena

The Year / Estudio Guto Requena

The Year / Estudio Guto Requena - BeamThe Year / Estudio Guto Requena - Image 3 of 22The Year / Estudio Guto Requena - Image 4 of 22The Year / Estudio Guto Requena - Image 5 of 22The Year / Estudio Guto Requena - More Images+ 17

São Paulo, Brazil
  • Creative Direction And Coordination : Guto Requena
  • Design Team : Lucas Ciciliato, Paulo de Camargo
  • Video Edition : Júlia Massamy Mori
  • Video Soundtrack : "Touch you gently" by Art Department
  • Video : Fran Parente
  • City : São Paulo
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The Year is an industrial space turned dance club, with its hangar reimagined as an interactive light installation. Located in Vila Nova Leopoldina, The Year complements the urban transformation of the São Paulo industrial zone, more recently a space for film productions and the creative industry.

The Year / Estudio Guto Requena - Image 8 of 22
© Fran Parente

Both a futuristic and cozy atmosphere, it includes gardens that use warm Brazilian materials. It is a flexible space, welcoming big, small, or intimate parties, day or night, as well as bands, performances, electronic dance parties, and after hour events.

The Year / Estudio Guto Requena - Image 4 of 22
© Fran Parente

An organic geometric pattern, inspired by nature cells and created with a parametric design process, was used for the details of the hallway ceilings. Laser cut into wooden plates, the recurring pattern is a digital aesthetic that appears in different places, and brings a strong identity to the club.

Section DD

The club has two dance floors with an area for shows, three bars, a VIP area, dressing room, restrooms, kitchen, manage office, and cashiers that control entries and exits.

The Year / Estudio Guto Requena - Image 7 of 22
© Fran Parente

The inner dance floor is an interactive LED cage, responding to several sensors in the space. The DJ can control the light effects with his own dance motions, through a body sensor. Above the dance floor, another sensor is responding to temperature and movement of the dancing below, transforming this information into lighting effects. It’s a dance floor that reacts to the guests’ stimulation, working as an extension of their own bodies.

The Year / Estudio Guto Requena - Chair
© Fran Parente

The DJ area can transform itself into a show stage. Six mobile VIP areas slide under a rotation, and the dance floor rearranges, according to the necessities of the mood of the night. Two bars are in this area, beside a staircase that leads to the upper floor, which consists of a VIP area and a dressing room.

The Year / Estudio Guto Requena - Image 14 of 22
© Fran Parente

The outside dance floor and bar has a retractable roof, an open sky back patio, with green areas and gardens, ideal for small shows, sunset parties and drinks.

The Year / Estudio Guto Requena - Glass, Steel
© Fran Parente

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:São Paulo, São Paulo - State of São Paulo, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Year / Estudio Guto Requena" 26 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782678/the-year-estudio-guto-requena> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.