the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. South Korea
  5. architect-K
  6. 2014
  7. Songdo House / architect-K

Songdo House / architect-K

  • 19:00 - 24 February, 2016
Songdo House / architect-K
Songdo House / architect-K, © Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan

© Yoon Joonhwan © Yoon Joonhwan © Yoon Joonhwan © Yoon Joonhwan + 40

© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan

Text description provided by the architects. Design Direction.
Busan City suddenly had swollen by the influx of refugees during Korea War. The refugees had built irregular shape's homes according to the topography of mountains in Busan City in a short time. Numerous alleys has stemmed from the relations of the houses. Now, 65 years after Korea war, the irregular houses’s urban fabric becomes a unique feature of Busan City. The view suddenly appearing through alleys and houses forms a distinguish urban landscape from other cities.

© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan

AAWH is a project to compose city alleys in a space, House. A curvy mass was naturally extended from the east hill of the site to sea. In accordance with the mass, the main circulations were set on each floor. Eight stairs crossing the main circulations and One tube bridge were placed in the mass. In this process, spaces emerged and programs were defined. In the mass, alleys and spaces coexist. User can constantly combine new route with the alleys in the house. Windows of limited visibility provides new awareness the landscape of the hill and sea.

Floor Plan
Floor Plan

Program Proposal.
Songdo Beach was the first Public Beach of the nation. It had time receiving spotlight as luxury vacation spot and honeymoon destination before and after Korean Liberation. In the storm of developing in 19060s~70s, bad quality’s commercial facilities like raw fish house had occupied the beach and people had hesitated to visit the beach. After experiencing the damaging effects of these indiscriminate development, a variety of restrictions and the efforts of citizen community has made water clean and transformed the beach into a favorite place for family vacationer.

© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan

Once Songdo Beach was called as Napoli of Korea. We proposes a resort type residence that includes a public gallery as an alternative to the positive development of Songdo Beach. In and out space of the house are filled with views of nature and recreation program. Ocean Gallery which can be open to the public will act as a beneficial cultural element in the dense commercial area. It is recovering the original value of closest beach from the old downtown of Busan and also exploring the possibility as new residential area with the good environment. Actually, after the house completion, well-designed houses with recreation programs are springing up around the site.

Section
Section

Materials Expression
In AAWH, exposed concrete, bamboo formwork exposed concrete, pine formwork exposed concrete, wood bricks, basalt bricks, metal panels were used. These materials provide the flow of the circulations and highlight the alleys in the spaces, and therefore the spaces of programs are defined by them. Because the space can be defined by the other elements, we name the space Dependent-Independent Space.

© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan

View the complete gallery

About this office
architect-K
Office
Cite: "Songdo House / architect-K" 24 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782660/sondo-house-architect-k/> ISSN 0719-8884
© Yoon Joonhwan

松岛住宅 / architect-K