the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Pencil Office
  6. 2015
  7. Hut House / Pencil Office

Hut House / Pencil Office

  • 22:00 - 18 February, 2016
Hut House / Pencil Office
Hut House / Pencil Office, Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office Courtesy of Pencil Office + 26

  • Design

  • Location

  • Designer

    Erik G. L’Heureux AIA, LEED AP BD+C
  • Structural Engineer

    KKC Consultancy Services
  • Architect of Record

    AKDA Architects
  • Area

    232.34 sqm
  • Project Year

    2015
  • Design Team

    Chua Gong Yao, Patricia Chia
  • Contractor

    CHH Construction System
  • Landscape

    Pencil Office
  • M&E

    MTech
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Text description provided by the architects. A small hut like addition of 1,560 square feet (145 square meters) to an existing landed residential property in the Holland Village neighbourhood of Singapore is composed of a folded aluminium veil textured across the horizontal surface. This screen, set proud to the structural wall 10-inches (250-millimeters) mitigates thermal heat gain while producing a delightful pattern of light and shadow. The pattern across the façade is stretched along the horizontal axis, and stacked in three patterns, denying the normative conventions of scale to the two-storey object. Windows behind the veil are positioned to differing alignments and sizes, reinforcing a play of position and scale to undermine any registration of floor positions about the volume.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office
Longitudinal Section
Longitudinal Section
Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

The veil itself covers opaque and transparent surfaces alike, rendering the architecture as a discrete, almost toy-like object. Four specific protrusions – two for the entrance and exit, one for the skylight, and one for an unobstructed view – extend beyond the veil in a form that appears to be stretched and pulled. These disruptions are fabricated in concrete extending the inner structure to the exterior. Various other windows need for natural illumination are faced with operable screens in the same veil pattern allowing ventilation, lights, and view without the normative disruptions to the architectural façade while creating an atmosphere of hazy diffuse light and comfortable temperatures.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office
Worm's Eye
Worm's Eye
Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office

Limited site area and setbacks transform the idealized hut form, carving it obliquely in plan, and thus creating a dramatic geological-like volume. Within, a bedroom, dining room and living room extension are found on the ground floor. A painting studio and gallery are found on the second storey, bathed in a veiled light quality as it is illuminated while protected from the heat and glare of the intense tropical sun. A simple yet generously scaled interior stair wraps about the interior chamfered walls, merging the various levels. Sandwiched by an 8-inch (200-millimeter) floor line and roof line, the hut house works with reduction as an architectural concept – reduction of materials, tones, and volumetric complexity – to amplify the presence of the veil and of the architecture itself.

Courtesy of Pencil Office
Courtesy of Pencil Office
Diagram
Diagram

View the complete gallery

About this office
Cite: "Hut House / Pencil Office" 18 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782353/hut-house-pencil-office/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Pencil Office

小屋住宅 / Pencil Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.