the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Domohomo arquitectos
  6. 2015
  7. Ita's Villa / Domohomo arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ita's Villa / Domohomo arquitectos

  • 05:00 - 12 March, 2016
Ita's Villa / Domohomo arquitectos

  • Architects

  • Location

    Muros, Spain
  • Architect in Charge

    Alba Fernández Arias, Lucía Fernández Rodríguez, Elena López Fernández, Xulio Turnes Vieito
  • Civil engeneer

    Patricia Paris Suárez
  • Project Year

    2015

Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo + 19

Axonometric
Axonometric

Text description provided by the architects. Ita’s villa is set in the historic fishing village of Muros, whose coastline is characterized by its stone buildings and arcades, where, in the past, small boats or fishing gear were sheltered.

Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo
Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo

When the project began, we were faced with one more piece of this unique urban trace, but with a significant level of disrepair. Sometimes, with any possibility to measure or to contrast anything, so we had to give an individualized answer to every little detail as was emerging.

Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo
Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo

The material that allows adapting to each of these vicissitudes was undoubtedly the wood; specifically, chestnut wood, in its various finishes, painted, varnished or oiled. Rugged and versatile enough to fit any situation, from the structure to the final coating.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

In fact, it has even been used to express own elements of architecture. For example, by giving one floor more to the old building, it is highlighted with a continuous cladding and a galeria that shows the imprint of a later intervention and lightweight. Inside, the warmth of the material is enhanced and accentuated on the back of wardrobes, as pieces of making up the space, while combined with a set of sliding panels, allowing different uses of the rooms.

However, beyond the wood, the true pleasure of living in this building is that it offers fabulous views over the Muros’ bay. Since each floor, the sea is visible very clearly, to the point of almost being able to touch.

Ita's Villa / Domohomo arquitectos, Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo
Courtesy of Xulio Turnes Vieito - Domohomo

View the complete gallery

About this office
Cite: "Ita's Villa / Domohomo arquitectos" 12 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782294/itas-villa-nil-refurbishment-domohomo-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.