the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Theater
  4. France
  5. atel’erarchitecture
  6. 2015
  7. Cultural Center Alb'Oru / Devaux & Devaux Architectes + atel'erarchitecture

Cultural Center Alb'Oru / Devaux & Devaux Architectes + atel'erarchitecture

  • 06:00 - 19 February, 2016
Cultural Center Alb'Oru / Devaux & Devaux Architectes + atel'erarchitecture
Cultural Center Alb'Oru / Devaux & Devaux Architectes + atel'erarchitecture, © Joan Bracco & Cécile Septet
© Joan Bracco & Cécile Septet

© Joan Bracco & Cécile Septet © Julien Cailly © Joan Bracco & Cécile Septet © Julien Cailly + 27

      • Project manager

        Jacques Ameil, (DDA)
      • Fluids and green building

        Louis Choulet + SMI
      • Structure

        ISB
      • Roads and external works

        Blasini
      • Finances

        BMF
      • Landscaping

        Hervé de Chastenet
      • Acoustician

        Studio DAP
      • Scenographer

        DUCKS SCÉNO
      • Cost

        10,5 M€ excluding all tax
      • More Specs Less Specs
      © Julien Cailly
      © Julien Cailly

      Text description provided by the architects. The Cultural Center of Bastia was developed within an ANRU program related to the renovation of neighborhoods in the south of Bastia, a big part of which is made of large housing schemes built in the 60s.

      © Joan Bracco & Cécile Septet
      © Joan Bracco & Cécile Septet

      The achievement of the Cultural Center was the main aim of this urban renovation, a place for all made to enhance the relations and exchanges of the inhabitants through social and cultural practices. The Cultural Center, as public equipment, serves the town beyond the neighborhood limits and is therefore open to all of Bastia’s inhabitants; its role enables the neighborhood to open itself to the exterior.

      © Joan Bracco & Cécile Septet
      © Joan Bracco & Cécile Septet

      The building site is dealt as a large park open onto the city of Bastia. The border fences are removed, the vegetation is preserved and developed, new spaces are designed in order to sit by the pines and eucalyptus shadows.

      Basement Floor Plan
      Basement Floor Plan

      The project specifications demanded: “an innovative and creative place, a place of contrasts, shadows and lights, luminous and soft for the lecture spaces, dark and sonorous for the auditorium”. The answer to this demand is literal and radical.

      © Joan Bracco & Cécile Septet
      © Joan Bracco & Cécile Septet

      The show rooms, places of darkness, of turmoil, of agitation, are gathered in a solid base, a telluric architecture built of concrete blocks in earth tones, anchored to the ground. The auditorium is able to host all types of performances; due to its moldable natural acoustic it can receive in particular polyphonic singings without amplification. The auditorium block gathers the scene area and the hall, the rehearsal rooms, the dressing rooms, the artists’ rooms, the technical areas, the administration district and the public reception with the bar.

      © Joan Bracco & Cécile Septet
      © Joan Bracco & Cécile Septet

      The media library rooms, spaces of light, of tranquility, of concentration, of meditation, are related to the sky, in an aerial architecture of lightness and brightness. This volume emerges as suspended above the trees; it oversees the neighborhood offering a special point of view towards the horizon, the city and the sea.

      © Joan Bracco & Cécile Septet
      © Joan Bracco & Cécile Septet

      The Cultural Center reveals the revival impact given to the neighborhood.           

      The media library opens to the sky and the horizon, offering a panoramic view over the city and the sea. It is designed as an opened space in favor of space and light, a free open floor that enables much special flexibility. The reading rooms are extended to the exterior, upon the passageway where one can read while protected.

      Section AA
      Section AA
      Ground Floor Plan
      Ground Floor Plan
      Section BB
      Section BB

      The plaza is carried into the main reception space, which settles a connection between the public square and the equipment. It is a area of fellowship where one can read the newspaper and drink a coffee, where users can get together before or after the performances.

      © Julien Cailly
      © Julien Cailly

      The project fulfills the aim of reducing legal consumption to the “Bâtiment Basse Consommation” level by achieving BBC -20%.

      © Joan Bracco & Cécile Septet
      © Joan Bracco & Cécile Septet

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      atel’erarchitecture
      Office
      Devaux & Devaux Architects
      Office
      Cite: "Cultural Center Alb'Oru / Devaux & Devaux Architectes + atel'erarchitecture" 19 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782169/cultural-center-alboru-dda-architectes/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments
      © Joan Bracco & Cécile Septet

      面向法国海岸的文化中心 / Devaux & Devaux Architectes + atel'erarchitecture