House LG10182 / Brugnoli Asociados Arquitectos

House LG10182 / Brugnoli Asociados Arquitectos

House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Fence, Facade, Concrete, Handrail, CourtyardHouse LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - GardenHouse LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Image 4 of 34House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Facade, Windows, BeamHouse LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - More Images+ 29

Las Condes, Chile
  • Architect In Charge : Gregorio Brugnoli Errázuriz
  • Collaborators Architects : Macarena Cortés Darrigrande, José Acosta Muñoz
  • Structural Engineer : Ulises Salazar
  • Builders : Gregorio Brugnoli, Domingo Apablaza
  • City : Las Condes
  • Country : Chile
More SpecsLess Specs
House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Windows
© Juan Dúran Sierralta

Text description provided by the architects. The Project task arises due the necessity to transform a dull building, without any particular neither spatial nor constructive condition.  All the strategy is base to acknowledge this precondition in order to modify it to enclose a new single-family house with new program requirements. 

House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Image 31 of 34
Exploded Axonometric

This modification begin with thinking on the pre-existent piece as a “plinth” for a new piece that allow to increase public areas, create intermediate space and it relation inside-outside that could operate as a diaphragm to control access to private areas and release as much as possible ground floor use. 

House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Garden
© Juan Dúran Sierralta

The outcome is a architectural body that seek to dissolve it relation with it immediate context but creating a spatially and controlled closure.

House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Beam, Garden, Windows
© Juan Dúran Sierralta
House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Image 18 of 34
Ground Floor Plan

To enforce this argument about the new piece and it plinth, the project works with a material diversity.  Thus the public areas, the plinth, are contained on a traditional masonry wall, painted in black, and the private areas, the new piece, are built in steel and wood boards, painted in white, that work as a ventilated walls.

House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Windows, Facade, Handrail
© Juan Dúran Sierralta
House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Image 19 of 34
First Floor Plan

The intermediate areas or interstitial spaces are treated as neutral spaces to be invaded by the domesticity condition of the task, forcing the building dissolution with it context.

House LG10182  / Brugnoli Asociados Arquitectos - Door, Facade, Garden, Courtyard
© Juan Dúran Sierralta

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House LG10182 / Brugnoli Asociados Arquitectos" 08 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781625/house-lg10182-brugnoli-asociados-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.