We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Backyard BI(h)OME / Kevin Daly Architects

Backyard BI(h)OME / Kevin Daly Architects

© Nico Marques / Photekt© Nico Marques / Photekt© Nico Marques / Photekt© Nico Marques / Photekt+ 16

  • Concept Development And Executive Producer:cityLAB, UCLA, Dana Cuff, Jonathan Crisman, Carla Salehian, Per-Johan Dahl
  • Industrial Design:Kody Kellogg
  • Landscape Design:Therese Kelly
  • Aud Student Team:Kara Moore, Ciro Dimson, Katie Chuh, Nawid Piracha, Mark Lagola, Sarah Sibohan Johnson, Garth Britzman, Andrew Akins, Dee Chang, Trenman Yao, Lyo Liu, Dami Olufoweshe, Adrien Forney
  • Project Fabricators:Julian Daly, Max Miller
  • Custom Carpentry And Woodwork:Carlos Grande, CA Construction
  • Envelope:Craig Keys, Shrink Wrap Pros
  • Aud Fabrication Manager:Philip Soderlind
  • Ucla Facilities Management Team:Leroy Sisneros, Erik Ulstrup
  • Pipe Bending Team:Blake Rainy, Carlos Rigual
  • Metal Fabrication:Lorenzo Villanueva
  • Architect In Charge:Kevin Daly, Peter Nguyen
  • City:Los Angeles
More SpecsLess Specs
© Nico Marques / Photekt
© Nico Marques / Photekt

Text description provided by the architects. The Backyard BI(h)OME is an ultra-modern, lightweight accessory dwelling unit that has the potential to meet Los Angeles Mayor Eric Garcetti’s call for 100,000 new housing units by 2021. The BI(h)OME demonstrates --in its design, fabrication, occupation, and recycling, what sustainability means at a personal level. The BI(h)OME was initiated by UCLA’s CityLAB and designed by Kevin Daly Architects.

Floor Plan
Floor Plan
© Nico Marques / Photekt
© Nico Marques / Photekt
Diagram
Diagram

The low-cost, low-impact Bi(H)OME could serve as housing for an elderly parent, a returning college graduate, or a rental unit. It is easy to install, requiring no sewer hookup and just a hose for water supply, and easy to remove. It is almost entirely recyclable. Rather than requiring a mortgage, it could be leased, like a car, so it is semi-permanent, can flexibly serve the needs of homeowners for as long as they want, and then be recycled or reinstalled. The environmental impact of the structure over its entire life cycle is between 10 and 100 times less than a conventional auxiliary dwelling.Each 500-square foot backyard home contains a bedroom, living room, kitchen/dining room, and bathroom. The floor is mounted on a temporary low rock wall and posts that are screwed into the ground, so it does not require a foundation. The structure is covered with an innovative translucent skin consisting of two layers of ETFE, a tough, Teflon plastic, vacuum-sealed around a paper honeycomb creating a remarkably solid, yet light structure. Modular units contain the bathroom, shower, a closet, kitchen sink and counter. The structure can be configured in different ways to fit any backyard and to catch the sun on photovoltaic cells that can be printed on the outside layer of the Bi(H)OME’s skin, while LED lights can be built into the inner layer. 

© Nico Marques / Photekt
© Nico Marques / Photekt

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Los Angeles, CA, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Backyard BI(h)OME / Kevin Daly Architects" 05 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781560/backyard-bi-h-ome-kevin-daly-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.