We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Ladeira da Barroquinha / Metro Arquitetos Associados

Ladeira da Barroquinha / Metro Arquitetos Associados

© Ilana Bessler © Ilana Bessler © Ilana Bessler Before. Image Courtesy of METRO Arquitetos+ 33

  • Design Development:Gustavo Cedroni, Martin Corullon
  • Collaborators:Marcelo Macedo, Miki Itabashi, Flavio Bragaia, Isadora Marchi, Luis tavares, Rafael de Sousa
  • Light Design:Ricardo Heder.
  • Landscape Design:Ricardo Vianna
  • Light Design:Ricardo Heder.
  • Landscape Design:Ricardo Vianna
  • City:Salvador
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Ilana Bessler
© Ilana Bessler

Text description provided by the architects. The new design for Ladeira da Barroquinha in the centre of Salvador is an extension of the public space renovations for the Glauber Rocha Theatre and the Gregorio de Mattos Foundation cultural area based at Barroquinha Church. Apart from being the connection between these two institutions, the project organizes the entrances to the buildings that face the slope at different levels and also considers the tranquil flow of customers that attend the local street market with the intense pedestrian flow towards the bus terminal.

Before. Image Courtesy of Funcação Gregório de  Matos
Before. Image Courtesy of Funcação Gregório de Matos
Before. Image Courtesy of METRO Arquitetos
Before. Image Courtesy of METRO Arquitetos

By creating a distinct topographic design, new paths with different speeds and open plateaus for permanency are created. In addition to the slope itself, now for pedestrian use only, the project integrates the square next to the cinema located at a higher-level plateau using these same principles.

© Ilana Bessler
© Ilana Bessler
© Ilana Bessler
© Ilana Bessler

Despite its singular design the intervention accommodates itself in the existing urban space by alleviating the gradients of the slope and making use of materials historically found in the pavements of Salvador. Even though traditional materials like Portuguese tile and granite were chosen, the use of new technologies such as water jet cutting allowed for new possibilities such as rounded shapes, non-geometric designs and non-standardized finishing pieces.

Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

With a total of 2500 square meters the whole area was equipped with benches, tables, bike racks, new lighting and landscaping which gave the entire complex not only the character of an efficient passageway and important landmark but also of a pleasant area to sojourn, contemplate the scenery and preserve the traditional leather market which for many years has been in this same place.

© Ilana Bessler
© Ilana Bessler

Itaú Bank financed the urban intervention project and construction, in partnership with the municipal administration of Salvador.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Salvador, Salvador - State of Bahia, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ladeira da Barroquinha / Metro Arquitetos Associados" 04 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781546/ladeira-da-barroquinha-metro-arquitetos-associados> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.