the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. Spain
  5. José María de Lapuerta
  6. 2015
  7. Cultural Center 'El Soto' Renovation / José María de Lapuerta + Paloma Campo

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Cultural Center 'El Soto' Renovation / José María de Lapuerta + Paloma Campo

  • 09:00 - 10 February, 2016
Cultural Center 'El Soto' Renovation / José María de Lapuerta + Paloma Campo
Cultural Center 'El Soto' Renovation  / José María de Lapuerta + Paloma Campo, © Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

© Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán + 19

  • Building Company

    EXTRACO
  • Architect

    José Fidel Luquero González
  • Architecture Student

    Claudia Conde Orozco
  • Technical Architect

    Oscar González García
  • Facilities Engineering

    Valladares Ingeniería
  • Structural Engineering

    BEDV arquitectos
  • Acoustic Engineering

    Luis Rivero CTT consultores
  • More Specs Less Specs
Cultural Center 'El Soto' Renovation  / José María de Lapuerta + Paloma Campo, © Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

Text description provided by the architects. In "El Soto" we had to reinvent the commission.

Initially, the task was to develop a basic project, already approved by the City to renew an existing Cultural Centre, which was a focus of activity and tradition in the neighborhood. The challenge was to get as much as possible, with a very limited budget in times of austerity, and with the premise of preserving the existing building.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

Constant dialogue with the various representatives of the City Council has helped achieve exemplary acceptance and involvement of each of them with the operation from the very beginning.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Croquis 1
Croquis 1

Covering the existing building, and using the preexisting foundation and structure, the transformation begins there:

The old white brick facade is dressed up with an industrial metal, disappearing into the grey sky and also camouflaged with the existing painted cover.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

A skylight of polycarbonate in the heart of the building bringing light on the hall disappears and appears as a surprising northern light entrance when entering the exhibition.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

The existing theater (an Italian-type room with fixed seats, as other dozen standing in Mostoles) becomes a multi-scenic avant-garde room that allows for the assembly of an experimental space where the stage can be placed anywhere in the room, and where retractable bleacher-seats are collected and disappear if requested, leaving an open room.

Croquis 2
Croquis 2
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

Finally, three new pieces of black brick (with a lock that makes it appear as another material) holds the extension of the library, cafeteria and theater storage. These pieces face the street creating a new public space.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

In addition to a brand new building, Mostoles has this new small yellow paved square, which connects the multi-scene theater to the external events and leads the way from the street to the building entrance, flanked by a light plane and the velvet of the cafeteria.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cultural Center 'El Soto' Renovation / José María de Lapuerta + Paloma Campo" 10 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781540/reform-and-cultural-center-extending-the-soto-jose-maria-de-lapuerta-plus-paloma-campo/> ISSN 0719-8884