the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Andrew Simpson Architects
  6. 2014
  7. Converted Warehouse in Fitzroy / Andrew Simpson Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Converted Warehouse in Fitzroy / Andrew Simpson Architects

  • 18:00 - 4 February, 2016
Converted Warehouse in Fitzroy / Andrew Simpson Architects
Converted Warehouse in Fitzroy / Andrew Simpson Architects, © Shannon McGrath
© Shannon McGrath

© Shannon McGrath © Shannon McGrath © Shannon McGrath © Shannon McGrath + 23

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Text description provided by the architects. This project engages with issues of extended family dwelling, spatial flexibility, and adaptive reuse.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The Water Factory involves the refurbishment and residential conversion of a late 19th century industrial warehouse building of individual heritage significance. Located in North Fitzroy the building previously contained businesses such as a jam factory, aerated water factory, advertising agency and engineering consultancy.

Section
Section

This was primarily an interior project: the footprint of the two storey building coincides with the site boundaries and the significant heritage constraints limited options for altering the external envelope of the building.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

To address the need for multiple possibilities for extended family living, the design is conceived as a collection of houses contained within the broader envelope of the building. The plan is subdivided in two on the ground floor and internally connected to create two side-by-side dwellings which have separate main street entrances for different members of the family.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
First Floor Plan
First Floor Plan

To draw light and ventilation into what is a poorly oriented and deep footprint, an extensive number of operable skylights were introduced on the north and south-facing roof pitches, and a large void connecting the ground and first floor was strategically positioned to also take advantage of this amenity. Bedroom, bathroom and laundry spaces are divided by a series of operable and sliding panels. What are conventionally regarded as cellular and isolated spaces within a house are imbued with a sense that they are provisional areas that can form part of the open plan or be used for more private purposes.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The ceiling geometry which intersects with the original warehouse roof trusses, varies and undulates along the cross-section of the building. It contains the electrical and mechanical services and in its gable pitches creates an abstract allusion of several houses being contained within the main volume.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

View the complete gallery

About this office
Cite: "Converted Warehouse in Fitzroy / Andrew Simpson Architects" 04 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781506/converted-warehouse-in-fitzroy-andrew-simpson-architects/> ISSN 0719-8884
© Shannon McGrath

改造项目:一半历史记忆,一半明日之光 / AndrewSimpson Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.