All
Projects
Products
Events
Competitions

Casa Gate / Pedro Oliveira

Casa Gate / Pedro Oliveira

© José Campos | Architectural photography © José Campos | Architectural photography © José Campos | Architectural photography © José Campos | Architectural photography + 38

Renovation  · 
Porto, Portugal
  • architects Authors of this architecture project Pedro Oliveira
  • Area Area of this architecture project
    110.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • architects

  • location

    R. do Bonjardim, 4000 Porto, Portugal
  • area

    110.0 sqm
  • Structural Project

    Vítor Silva
  • Water infrastructures, Acoustic and Thermical Projects

    FO-Engenheiros
  • Electricity and Telecommunications Projects

    Artur Figueiredo
  • Construction

    Qualidade & Rigor
  • Climatization infrastructures

    Termomaia
  • Kitchen

    Cláudia Sandão
More Specs Less Specs
© José Campos | Architectural photography
© José Campos | Architectural photography

Text description provided by the architects. Casa Gate’s Project is a reinterpretation of a XIXth Century House from Porto, rebuilding a ruin, but supporting its procedures in formal and conceptual aspects that are commonly used in this typology.

© José Campos | Architectural photography
© José Campos | Architectural photography

The great flexibility and resilience of this model was tested here, with transformations, additions and improvements that try to establish a compromise point between the old and the new. All of these reinterpretations occurred maintaining the founding conceptual principles of the house, avoiding, therefore, the destruction of its DNA.

Diagram
Diagram

The characteristics of the pre-existent construction raised two main issues:

- Segregation of interior spaces: too many divisions, that give place a lot of spaces of small dimension, complicated circulations and, low incidence of natural light.

- Constructive consistence: wood structures harmed by humidity and fungus, as well as invasive interventions in the back façade.

© José Campos | Architectural photography
© José Campos | Architectural photography

Project’s started emerging from the ideas taken out of this diagnose, together with client’s wishes, building some conceptual platforms:

- Structurally defining elements will be kept and/or rehabilitated.

- Add one floor.

- Alteration in the main façade, to insert garage door.

- Simplification of inner spaces, to allow light and renewed air circulation. 

- Utilization of contemporary constructive materials, but keeping the same philosophy: simplicity and resilience in ground-floor, and bigger refinement in the upper floors.

© José Campos | Architectural photography
© José Campos | Architectural photography

After recognizing and establishing these premises, the project defined itself automatically. On ground floor are placed the technical areas (garage/laundry), and the back façade space (kitchen) opens to the patio. The similar size/proportion of the close interaction between kitchen and patio establishes a very rich and intimate relationship.

© José Campos | Architectural photography
© José Campos | Architectural photography

From here on, the house articulates itself always around the staircase. As we go to upper floors, different spatial and visual relations are experimented, between spaces and this vertical spine. Open spaces, semi-open spaces, closed spaces and platforms.

Ground Floor Plan After
Ground Floor Plan After
First Floor Plan After
First Floor Plan After
Second Floor Plan After
Second Floor Plan After

These ideas were materialized with a great concern on scale. The will of keeping high ceiling’s height demanded it. The leaps between a “common scale”, high ceilings, voluptuous footers and the intimate scale of the bedroom floor were managed with care and dedication, to allow integration, rather than exclusion.

© José Campos | Architectural photography
© José Campos | Architectural photography

The new structure follows and respects the logic of the previous one: supporting itself in the stone walls, it sets the floor plans free from additional structural elements. The used materials reveal a high concern in reaching a formal depuration, low maintenance, durability, and, simultaneously low cost.

© José Campos | Architectural photography
© José Campos | Architectural photography

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Casa Gate / Pedro Oliveira" 05 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781404/casa-gate-pedro-oliveira/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.