Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - FacadeFornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Image 3 of 20Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - FacadeFornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Image 5 of 20Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - More Images+ 15

  • Area Area of this architecture project Area :  83400
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Photographs
    Photographs :Hufton+Crow
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Alucobond, GLASSBEL
More SpecsLess Specs
Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Facade
© Hufton+Crow

Text description provided by the architects. Fornebuporten is one of the office and residential clusters that, in the last two decades, popped up in the land of what once was Oslo’s airport. The site, at the entrance to the Fornebu peninsula, is a gateway to this blooming new district.

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Facade, Cityscape
© Hufton+Crow

Two volumes confine a public plaza which central element is a lowered atrium.  Here a variety of retail programs is available not only to the 3000 people working at Fornebuporten but also to all the commuters that will use daily the future Fornebuporten metro station. The building mass surrounding the atrium connects the two building on the basement level. This is where some of the common functions are located such as car and bike parking, changing rooms, kitchen and technical facilities.

Floor Plan

The two identical buildings, overlooking the central atrium from opposite sides, are composed by five volumes with the same width but different heights sitting on a glazed base. This gives the impression that the building is floating over the plaza due to contrast of the base’s lightness with the bulkiness of  the office volumes.  

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Table, Chair
© Hufton+Crow

These volumes cantilever outwards, alternately towards East or West, optimizing this way the daylight intake. Maximizing  the daylight areas enables to increase the density of the building. Each floor  is planned to host between 250 to 300 permanent working spaces.

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Facade
© Hufton+Crow

Drawing visual references from the offshore industry, the 20 meter cantilevers rest on a central core resembling an oil rig. This resemblance symbolically points out the ambition behind the project: Fornebuporten should be a magnet for knowledge-based enterprises and oil and offshore intelligence.  

Section

The ground floor is designed to be a welcoming and transparent space, with a continuous curtain wall from floor to ceiling. The office volumes seem to hover over the public ground floor restaurants, coffee shops and cafeterias. The underside of the “hovering” volumes is a playful checkers cladding - the  result of the folding of the building’s facades under the cantilevers.  

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Image 5 of 20
© Hufton+Crow

Fornebuporten is strategically placed around Fornebu’s future metro station. This stimulates a more ecologically aware way of commuting, a priority to the norwegian political sphere and society in general.
Openness to the public is also a  fundamental side of  the Fornebuporten complex.

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Facade
© Hufton+Crow

A big part of the project is open to the public realm: the plaza sprinkled with sculptures, gardens and urban furniture; the inviting cafés, bakeries and restaurants in the transparent ground floor or the retail spaces and gym around the central atrium.

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Chair
© Hufton+Crow
Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Image 3 of 20
© Hufton+Crow

This openness breaks up with the traditional definition of office building by creating a synergy between the city and the office cluster. Contributing to the establishment of Fornebu as a city district, with new public spaces and facilities, improves both the quality of life of its inhabitants and makes those who daily work at Fornebuporten more integrated with the city itself.

Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects - Facade, Windows
© Hufton+Crow

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oksenøyveien 8, 1366 Lysaker, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fornebuporten / Dark Arkitekter + Zinc interior architects" 29 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781219/fornebuporten-dark-arkitekter-plus-zinc-interior-architects> ISSN 0719-8884

© Hufton+Crow

挪威 Fornebuporten 综合体 / Dark Arkitekter + Zinc interior architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.