Lausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes

Lausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes
Lausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - Beam
Courtesy of maa

Lausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - FacadeLausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - Windows, ChairLausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - Chair, WindowsLausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - Windows, GlassLausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - More Images+ 25

  • Collaborators : Martin Jaques, Christophe Berther, Laurence Boyer, Ludovic Durand, Tiago Menino, Adriano Reis
  • Construction Site Management : Tekhne SA
  • Civil Engineer : Conus & Bignens SA
  • Heating And Ventilating Engineer : Weinmann Energies SA
  • Sanitary Engineer : BAConsulting SA
  • Electrical Engineer : Scherler SA
  • Artist : Anne Peverelli
  • Client : State of Vaud_DSAS_CHUV
  • City : Lausanne
  • Country : Switzerland
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The current staff restaurant is located in the heart of the hospital complex, in a heterogeneous environment distinguished by the strong and austere presence of the original building. To meet the needs of the growing number of hospital staff, the project aims to expand the restaurant to accommodate nine hundred seats.

Floor Plan
Elevation

In terms of mass, the new extension stretches lengthwise on two levels, as if to echo the new compact volume of the Coordinated Centre of Oncology extension, situated lower down. The upper floor accommodates office space for doctors.

Lausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - Chair, Windows
© Yves André

The layout of the restaurant has been completely rethought in relation to its 1970s aesthetic. The floors are redone, the supporting columns are dressed in a play of chromatic homogeneity. A new false ceiling covers the whole of the room. It is raised towards the side of the facade to allow better penetration of natural light while accentuating the panoramic view. It is open-worked in a composition of unfurled triangular wings. The ceiling’s very assured formal character complies with multiple technical constraints: in addition to meeting acoustic standards, it integrates lighting and ventilation infrastructures and also ensures smoke extraction in the event of fire.

Lausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - Table, Windows, Chair, Beam
© Yves André

The new infrastructure is composed of a metal frame delicately placed on the existing roofing with surgical precision: the metal columns are supported by the double reinforced concrete pillars of the existing structure, the assembly is bolted, the facades are prefabricated. The dry construction process is in line with a site requirement for minimal disturbance: the restaurant even stays in operation while construction takes place.

Lausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes - Facade, Windows, Garden
© Yves André

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lausanne, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lausanne University Hospital Restaurant Extension / meier + associés architectes" 30 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780931/lausanne-university-hospital-restaurant-extension-meier-plus-associes-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.