the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Wernerfield
  6. CCR1 Residence / Wernerfield

CCR1 Residence / Wernerfield

  • 09:00 - 19 January, 2016
CCR1 Residence / Wernerfield
CCR1 Residence / Wernerfield, © Justin Clemons
© Justin Clemons

© Robert Yu © Robert Yu © Justin Clemons © Robert Yu + 22

© Robert Yu
© Robert Yu

Text description provided by the architects. The CCR1 Residence is located on a beautiful wooded site on Cedar Creek Reservoir. The project program included the design of a main residence, guest pavilion, storage barn and various ancillary architectural features. The goal of the design was to provide an artful and low maintenance retreat that would blend in with the site.

© Robert Yu
© Robert Yu
Floor Plan
Floor Plan
© Justin Clemons
© Justin Clemons

A slender floor plan design allowed for the buildings to be woven carefully through the dense forest of pine trees that were planted by the owner on the property as a child. An L-shape plan was utilized to create a rear courtyard area that would provide refuge from the strong lake winds. The orientation of the floor plan responds directly to the original pier axis and is an overall site control datum. Features such as the long entry drive stone wall and entry door align with this axis.

© Justin Clemons
© Justin Clemons

A simple palette of concrete, steel, teak & glass were used for their enduring and visually discreet qualities. The entire project was limited to a single story with the exception of the playful treehouse feature designed as retreat for the family children. Large expanses of sliding glass walls throughout the project allow for a strong connection to the outdoors and for landscape elements such as a sunken bocce court and fire pit courtyard to become integral to the architecture. In this sense the interior space can also serve as porches, true to the client’s original desire.

View the complete gallery

About this office
Wernerfield
Office
Cite: "CCR1 Residence / Wernerfield" 19 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780510/ccr1-residence-wernerfield-wernerfield/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Justin Clemons

美国德州CCR1 住宅 / Wernerfield