the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Bates Masi Architects
  6. 2014
  7. Elizabeth II / Bates Masi Architects

Elizabeth II / Bates Masi Architects

  • 09:00 - 15 January, 2016
Elizabeth II / Bates Masi Architects
Elizabeth II / Bates Masi Architects, Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

Courtesy of Bates Masi Architects Courtesy of Bates Masi Architects Courtesy of Bates Masi Architects Courtesy of Bates Masi Architects + 17

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

Text description provided by the architects. Too often, architecture fixates on the visual sense, with little regard for the other faculties of perception. The location of this house, in the heart of a bustling resort town, demanded special consideration of the acoustic sense. Research in architectural acoustics drove the form, materials, and detail of the house, not only shielding the property from the sound of the village, but also manipulating interior details to create a unique acoustic character for the house, one that will instill lasting memories for the family and their guests.

The house is comprised of a series of parallel walls that provide layers of privacy and insulation from the sound of the village. The walls project beyond the living spaces and ascend in height, building from a human-scale wall at the entry to a high wall along the center of the house. The walls diffract the sound waves moving past them, casting an acoustic shadow over the property to create a quiet outdoor gathering area.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

The walls are built with insulated concrete forms, a wall assembly nearly 20” thick comprised of a poured concrete core that is continuous from footing to roof, wrapped in insulating foam that also serves as formwork during construction. These walls provide excellent thermal insulation and an extremely low sound transmission coefficient. Due to the strength of their concrete cores, the walls act as structural beams, enabling them to span over the gathering space at the center of the house and the covered deck.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The custom stainless steel clips that attach the wide cedar board siding to the walls were designed to prolong the life of the siding. Traditional wood siding eventually fails because the natural expansion and contraction of the wood is constricted by the screws or nails that rigidly fasten it in place, slowly pulling out the fasteners or splitting the wood. The spring-like clips, however, hold the boards in tension against the house while allowing freedom for the natural movement of the wood.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

Inside, variations on the clips are utilized as robe hooks, cabinet pulls, and as hinges for an adjustable sound baffle in the central gathering space. The hinges hang cedar boards in front of a felt panel with spaces between them. Sound waves pass through the gaps between the boards, are trapped behind them, and absorbed by the felt.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The hinges allow the spacing of the boards to be adjusted so the room can be acoustically tuned for intimate gatherings or boisterous parties. The stair is also tuned to create a subtle acoustic experience. The stair treads taper in thickness, changing the pitch of footfalls as one ascends from the woodshop in the basement, past the main floor with public spaces, guest room, and master bedroom, up to the childrens’ rooms on the upper floor.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

The research of sound and how it affects our perception of space informed the details, materials, and form of the project. This approach to the design led to a richer and more meaningful home for the family.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

View the complete gallery

Cite: "Elizabeth II / Bates Masi Architects" 15 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780342/elizabeth-ii-bates-masi-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Bates Masi Architects

Elizabeth II / Bates Masi Architects