the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Johan Sundberg
  6. 2013
  7. Villa Ljung / Johan Sundberg

Villa Ljung / Johan Sundberg

  • 02:00 - 12 January, 2016
Villa Ljung / Johan Sundberg
Villa Ljung / Johan Sundberg, © Markus Linderoth
© Markus Linderoth

© Markus Linderoth © Markus Linderoth © Markus Linderoth © Markus Linderoth + 25

  • Chief Architect

  • Structural Engineer

    Laine Montelin, Tyréns
  • Construction

    Mattias Granwald, Robobygg
  • Landscape Architect

    Anders Folkesson
  • More Specs Less Specs
© Markus Linderoth
© Markus Linderoth

Text description provided by the architects. The building is situated a stone’s throw from the sea in southern Höllviken in the south of Sweden. The area is rich with tall pine trees, and this plot is no exception. The project comprises three buildings: a residence for the client, a garage, and a small cottage for an aging relative.

© Markus Linderoth
© Markus Linderoth

Life here is typical for an average detached house, and the proximity to the forest, sea and a nearby nature preserve entail close contact to nature. The project’s fundamental aim was to adapt to the site whilst creating ambient spaces with distinct haptic qualities.

© Markus Linderoth
© Markus Linderoth
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Markus Linderoth
© Markus Linderoth

The façades are clad in various qualities of Siberian larch, while the annexes are clad in another variety of larch panelling. The main building is clad in smooth high quality wooden panel with very few knots and has a sleek, rounded soffit, and the screen walls and eaves are lam board. The load-bearing structure is timber pierced by a large chimneystack. There is Danish brick flooring throughout, including a path leading from the street outside of the structure to the front door.

© Markus Linderoth
© Markus Linderoth

The kitchen, dining area and a lounge area are arranged around the large central room, which in turn extends beyond the fireplace to a winter garden with folding doors in both directions.

© Markus Linderoth
© Markus Linderoth

Designed by the landscape architect Anders Folkesson, the garden draws inspiration from the plot in its undeveloped state, with narrow pathways leading through the heather and moss.

© Markus Linderoth
© Markus Linderoth

View the complete gallery

About this office
Cite: "Villa Ljung / Johan Sundberg" 12 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780148/villa-ljung-johan-sundberg/> ISSN 0719-8884
© Markus Linderoth

Ljung别墅/ Johan Sundberg

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.