We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Walk the Line / The Scarcity and Creativity Studio

Walk the Line / The Scarcity and Creativity Studio

Courtesy of The Scarcity and Creativity StudioCourtesy of The Scarcity and Creativity StudioCourtesy of The Scarcity and Creativity StudioCourtesy of The Scarcity and Creativity Studio+ 17

Ritoque, Chile
  • Design Team (Students):Pernille Dammann, Navid Navid, Emilia Lamer Schjetlein, Astrid Tømmerås Haug Construction Team: Pernille Dammann, Navid Navid, Benjamin Norouzi, Emilia Lamer Schjetlein, Astrid Tømmerås Haug, Tora Arctander, Sara Amorim, Eugenio Bosco, Natalia Bustos, Aileen Cuevas, Francisco Gainza, Nicolas Gallo, Camila Hernandez, Paz Iglesias, Allyson Kutscher, Alejandro Pacheco, Rayen Rodriguez, Helga Scheel, Gabriel Tang
  • Design Team :Christian Hermansen, Michael Hensel, Solveig Sandness, David Jolly, David Luza
  • Sponsors:The Oslo School of Architecture and Design, RCAT - Research CENTRE for Architecture and Tectonics @ AHO, HERA-EU Scarcity and Creativity in the Built Environment research project
  • Endorsements:Endorsed by the Embassy of Chile in Norway
  • City:Ritoque
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio
Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio

Text description provided by the architects. This project is located in Ritoque, Chile, within Corporación Amereida’s Open City, a site that the School of Architecture and Design of the Catholic University of Valparaiso’s has been using for over fifty years to build a town and its unique brand of experimental architecture.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section 2
Section 2
First Floor Plan
First Floor Plan

The Open City now houses many of the school’s staff and some of its students, and contains a chapel, a cemetery, theatre, music room and many public spaces and facilities.

Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio
Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio

In 2012 The Scarcity and Creativity Studio was invited to contribute three works to the Open City. One of these is Walk the Line a fully insulated little living unit with a bed and desk and an outdoor terrace.

Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio
Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio

The genesis of this small shelter was Le Corbusie’s ‘house for an artisan’. The extended gangway above the living unit rests on two slim columns at one end and spans 12,9 meters to rest on the living unit. The «underspan» bridge construction has the capacity to take 2,7 tons of load. The direction of the gangway follows the path of the sun, from the sunrise in the dunes of the Open city at one end, to the sunset onto the Pacific Ocean at the other.

Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio
Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio

Architecture students and scholars frequently come to visit The Open City in Ritoque to study this unique architectural experiment, Walk the Line provides accommodation where visitors can spend a few nights.

Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio
Courtesy of The Scarcity and Creativity Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ritoque, Quintero, Región de Valparaíso, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Walk the Line / The Scarcity and Creativity Studio" 03 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779712/walk-the-line-the-scarcity-and-creativity-studio> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.