the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Uruguay
  5. Martin Mitropulos
  6. 2015
  7. Arquitectura Rifa Gen´08 House / Martin Mitropulos + Facundo Álvarez

Arquitectura Rifa Gen´08 House / Martin Mitropulos + Facundo Álvarez

  • 13:00 - 30 December, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Arquitectura Rifa Gen´08 House / Martin Mitropulos + Facundo Álvarez
Arquitectura Rifa Gen´08 House / Martin Mitropulos + Facundo Álvarez, © Valentina Chozas
© Valentina Chozas

© Elias Martinez © Elias Martinez © Elias Martinez © Elias Martinez + 24

  • Architecture Consultants

    FGM Arquitectos I Diego Ferrando, Fernanda Goyos, Daniel Martirena
  • Consultants

    Cousillas&Asociados, Richero&Asociados Asesores, Leandro Berro
  • Gen´08 Executive Group

    Gabriel Gutiérrez, Mariana Benzo, Gabriela Rosso, Ana Lucía Álvarez, Facundo Urban
  • Competition Jury

    Federico Gastambide, Laura Domingo, Fernanda Goyos
  • Construction

    MR Obras
  • More Specs Less Specs
Arquitectura Rifa Gen´08 House / Martin Mitropulos + Facundo Álvarez, © Valentina Chozas
© Valentina Chozas

Text description provided by the architects. The project is located in Villa Dolores, Montevideo, a residential area of small houses, which still retains a neighborhood dynamic. In a site between party walls 10 meters wide by 20 meters deep, we were to develop a 100 m2 house.

© Elias Martinez
© Elias Martinez

Intentions /

As a townhouse to be designed in a small site, the challenge was to create an open, ordered system. The aim was to achieve a pleasant space, a place that offers the possibility of distension, rest and leisure. The courtyard, garden and terraces are essential to bring about these experiences, and establish a strong relationship with the outside air and light.

Perspective
Perspective

Openness / Fluidity / Transparency

The first decision is to place a defined and delimited block in the center of the site, which takes advantage the front setback as transitional space between the street and the house, and frees a garden at the back. This block is designed in three half levels, which organize multiple environments and differentiate public and private sectors. The bedrooms are "buried" seeking privacy, and the higher levels generate a fluid and dynamic space.

© Elias Martinez
© Elias Martinez

Within this volume, courtyards and terraces play and interact with each other and provide direct and indirect environments relationships to the different living areas. Each of the rooms of the house is projected to the outside: the bedroom with the back garden, kitchen with barbecue sector, and the living room has direct access to a green terrace. Working with filters and transparencies, we manage to create a relationship of spaces through views between the different levels and courtyards. Through lateral links, we relate spatially and visually the different spaces, thus achieving an integral perception of the sum of them.

© Elias Martinez
© Elias Martinez

An envelope of three planes formally defines the volume. The front facade is presented as a visual and material screen, a delicate fabric of vertical iron slats painted white providing security and lightness. In the background, a set of modulated awnings form a plane which controls the input of light from the west facade. Finally, horizontal blinds covering courtyards and terraces, form with the slabs a horizontal plane which consolidates the block shape. The boundaries are blurred, the interior and exterior merge into a vague, indistinct, single space.

© Elias Martinez
© Elias Martinez

Materials /

Material decisions become important to emphasize these ideas of fluidity, transparency and lightness. The play of light and shadows on the white walls is highlighted. The polished concrete floor in the living room, kitchen and barbecue generate a sense of continuity. On the lower level, the floor becomes wooden bamboo planks to provide the bedrooms with more warmth. The window openings, from floor to ceiling, integrate as much as possible inside and outside.

Longitudinal Section 1
Longitudinal Section 1

Green /

The natural factor completes the "dressing" of the project, and embodies the exterior spaces whether they are dry or wet. Both on the front setback and back garden, climbing vines grow on dividing walls to balance the light with trees. This green accompanies and complements the lightness and dynamism that the project seeks.

© Elias Martinez
© Elias Martinez

View the complete gallery

About this office
Martin Mitropulos
Office
Facundo Álvarez
Office
Cite: "Arquitectura Rifa Gen´08 House / Martin Mitropulos + Facundo Álvarez" [Vivienda Arquitectura Rifa Gen´08 / Martin Mitropulos + Facundo Álvarez] 30 Dec 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/779487/arquitectura-rifa-gen08-house-martin-mitropulos-plus-facundo-alvarez/> ISSN 0719-8884
© Valentina Chozas

Rifa Gen建筑事务所的08住宅/ Martin Mitropulos + Facundo álvarez

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.