the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. García de la Huerta & Gleixner Arquitectos
  6. 2014
  7. Calafquen House / García de la Huerta & Gleixner Arquitectos

Calafquen House / García de la Huerta & Gleixner Arquitectos

  • 10:00 - 30 December, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Calafquen House / García de la Huerta & Gleixner Arquitectos
Calafquen House  / García de la Huerta & Gleixner Arquitectos, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 26

  • Architects

  • Location

    Chile
  • Project Architects

    Tomás García de la Huerta y Xaviera Gleixner
  • Project Manager

    Sebastián Undurraga
  • Collaborators

    Eduardo Landia, Cristián Yazigi
  • Project Area

    411.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Construction

    Oscar Flores
  • Structures

    Estudio Carvallo
  • Decorator

    Enrique Concha
  • Lighting

    OP iluminación
  • More Specs Less Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. In a very present and vertical landscape, located on a steep slope facing Lake Calafquén, we project a compact, semi-buried volume.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The access is configured as an intermediate space that marks the arrival at the house, where the lake is transformed into light and the house into shade, and the apparent symmetry and clarity of the volume make clear the mobility, vibration and scale of this landscape.

Plan Level 1
Plan Level 1

This reminds us of the old -solitary- buildings from here, that somehow scale in time and size the understanding of the territory.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The roof - intended as volume - was pierced longitudinally, traversing the whole project from the outside to the level -1.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

These acts understood as structural, and not superficial perforations, allow the interior to regulate light, ventilation and the relationship between the enclosures.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

This house aims to make clear the strength and persistence of a climate through an object that seeks a balance between protection and exposure.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
Cite: "Calafquen House / García de la Huerta & Gleixner Arquitectos" [ Casa Calafquen / García de la Huerta & Gleixner Arquitectos] 30 Dec 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/779485/calafquen-house-garcia-de-la-huerta-and-gleixner-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Nico Saieh

智利 Calafquen 住宅 / García de la Huerta & Gleixner Arquitectos