the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Social Housing
  4. France
  5. Babin+Renaud
  6. 2015
  7. Aluminium Tip / Babin+Renaud

Aluminium Tip / Babin+Renaud

  • 03:00 - 28 December, 2015
Aluminium Tip / Babin+Renaud
Aluminium Tip / Babin+Renaud, © Cécile Septet
© Cécile Septet

© Cécile Septet © Cécile Septet © Cécile Septet © Cécile Septet + 26

  • Structure Engineering

    EVP
  • Fluids Engineering

    CFERM
  • Economist

    MDETC
  • General Contractor

    Laine Delau
  • Cost

    3 037 574 Euros
  • More Specs Less Specs
© Cécile Septet
© Cécile Septet

Text description provided by the architects. Standing at the tip of a triangle-shaped plot of land in Paris' 11th arrondissement, this new building creates visual transparency in the space between street and inner courtyard by means of a rational design that liberates it from the site's cramped nature.

Cross Section
Cross Section

The corner is given expression by the step-like receding roof that slims down to a simple, strict line.The restraints imposed by the receding roof are enhanced by its telling rigor and simplicity.

© Cécile Septet
© Cécile Septet

The pattern of the street-side façade expresses this rigor with the regular spacing of the tall, narrow picture windows, with variations obtained by alternating the opening or closing of the folding shutters and the sublte reflection of natural light on the anodized aluminum. Their narrownness enables the picture windows to be greater in number, especially on the street corner, while preserving the flats' inner privacy.

© Cécile Septet
© Cécile Septet

There are three flats per floor. All the principal rooms are located on the street side with their backs to a service strip located along the courtyard side.

© Cécile Septet
© Cécile Septet

Turning the site's narrowness to an advantage, the kitchens and bathrooms are placed on the courtyard-side wall thus enjoying natural light. In order to provide double exposure at the core of the collective living space, living rooms are located either in the corner space or in line with the kitchen.

Sixth Floor Plan
Sixth Floor Plan

The outdoor entrance and landings rise vertically, alternating open views from each landing onto the city or the inner courtyard. The goal has been to give occupants a gradual pathway from the public space of the street to the private space of the flats by means of a compact design that re-interprets the "city's substance" that is missing here.

© Cécile Septet
© Cécile Septet

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Aluminium Tip / Babin+Renaud" 28 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779274/aluminium-tip-babin-plus-renaud/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Cécile Septet

巴黎铝合金公寓楼/ Babin+Renaud

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.