the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. SANDWICH
  6. 2015
  7. Kyodo House / SANDWICH + team Low-energy

Kyodo House / SANDWICH + team Low-energy

  • 17:00 - 25 December, 2015
Kyodo House / SANDWICH + team Low-energy
Kyodo House / SANDWICH + team Low-energy, © OMOTE Nobutada
© OMOTE Nobutada

© OMOTE Nobutada © OMOTE Nobutada © OMOTE Nobutada © OMOTE Nobutada + 16

  • Structural Engineer

    Hiroshi Ono
  • Service Engineer

    ymo
  • Lighting Design

    Plus y
  • Contractor

    Ohara Construction
  • More Specs Less Specs
© OMOTE Nobutada
© OMOTE Nobutada

Text description provided by the architects. A house designed to make effective use of natural energy.

Centered on a living room oriented to face the sun when it passes due south, the program of this house uses a number of overlapping boxes to organize the interior space. In winter, air warmed by the sunlight extends throughout the space, while in summer; a cool breeze from the windows passes through. The house has a study room that functions as a ventilation tower, and from its windows you feel the greenery of surrounding trees. Air conditioners are not needed in this house.

© OMOTE Nobutada
© OMOTE Nobutada

The distinctive composition of the external wall is based on the concept of a sculptor Kohei Nawa’s “Direction” series of paintings, which explores a visualization of gravity. Old timber that was originally cut from different trees growing in Japan and left out in the timber yard is reused, arranged so that width and colors alternate. The aim was to produce an impression that is warm and rustic while still being contemporary.

Floor Plan
Floor Plan

The layout was conceived as single family home or a share house. The central atrium living space has large bookshelves that are the centerpiece of owner’s living style, and there is an alternative space sunken into the ground for events. This house enables the people who live there to connect with the local community, while sharing new ways of city lifestyle that incorporates art, permaculture, and similar approaches.

© OMOTE Nobutada
© OMOTE Nobutada

View the complete gallery

About this office
SANDWICH
Office
team Low-energy
Office
Cite: "Kyodo House / SANDWICH + team Low-energy" 25 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779226/kyodo-house-sandwich-plus-team-low-energy/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.