the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. nook architects
  6. 2015
  7. Juno’s House / Nook Architects

Juno’s House / Nook Architects

  • 15:00 - 29 December, 2015
Juno’s House / Nook Architects
Juno’s House / Nook Architects, © nieve | Productora Audiovisual
© nieve | Productora Audiovisual

© nieve | Productora Audiovisual © nieve | Productora Audiovisual © nieve | Productora Audiovisual © nieve | Productora Audiovisual + 18

© nieve | Productora Audiovisual
© nieve | Productora Audiovisual

Text description provided by the architects. Our clients purchased a row house with the intention of doing a modest refurbishment: to renovate the kitchen, opening it to the living room, adding a new bathroom and give the whole a fresher look.

© nieve | Productora Audiovisual
© nieve | Productora Audiovisual

When the works began, however, we detected that the quality of construction was extremely poor and that each level was a patchwork of humble materials.  The floor slab of the main level almost collapsed on top of us- we then had to come to a halt and analyse the situation.  A simple refurbishment had converted into a comprehensive intervention that affected the structure and envelope of the house.

Floor Plan
Floor Plan

Upon these difficult and unforeseen circumstances, the new proposal was based on exploiting the potential of new possibilities.  This was no longer a conventional, two-level home, but a project to be drawn on a blank piece of paper.

© nieve | Productora Audiovisual
© nieve | Productora Audiovisual

The young and pregnant Swedish-Spanish couple had a very Nordic vision of what the house should be: open, luminous and functional.  Unlike most families, they did not have the need to isolate the bedroom from the rest of the living spaces, except for the two bathrooms.  They wanted to strengthen the visual relationships between each space and distinguishing their use without compromising versatility.

© nieve | Productora Audiovisual
© nieve | Productora Audiovisual

This led us to work from the section since the beginning.  Instead of segregating the spaces between two simple levels, we placed the light staircase cross-wise to the main length of the plot and dislocated the section by misaligning the slabs and generating middle floors that allowed the light to flood in all the way to the back.  This also allowed us to place Juno’s bedroom mid-way up, in a central position to ease the mothers’ supervision from the main room and the studio.

© nieve | Productora Audiovisual
© nieve | Productora Audiovisual

The entrance lies on the back of an exterior, long and narrow passageway, so the entire volume is oriented towards a single façade on the back patio, which is the main source of light and allows for the main living area to be lengthened towards the exterior and to dilute the boundary with the interior.  Two floors up, on the studio level, the façade retracts to ease the entry of natural light and to form a gardened terrace for Juno to play on.  Two skylights were opened up allowing sunlight to bathe the levels below through the staircase.

Section
Section

On this house we wanted to reflect the honesty of its material, chasing the upmost comfort without the need of secondary, cladding materials.  The floor slabs are left bare, merely painted, the volume on which the staircase is supported is finished with exposed stucco and the wooden panels meant to be used for shuttering act as a slab for the mezzanine level and are left with their original finishing.  Vestiges of the original house are found on the exposed brick wall on the back of the plot, where the trace of the old, exterior staircase has been left as a testimony of its past.   

© nieve | Productora Audiovisual
© nieve | Productora Audiovisual

Juno’s House synthetises the evolution of a complex and volatile project.  Unforeseen circumstances became opportunities for the development of a house customized for the lifestyle of the young couple and their daughter, who was merely a year old when the works were finished.

View the complete gallery

Cite: "Juno’s House / Nook Architects" 29 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779087/junos-house-nook-architects/> ISSN 0719-8884