Residential Building Refurbishment / Studio Macola

Residential Building Refurbishment / Studio Macola

Residential Building Refurbishment / Studio Macola - Windows, Brick, Facade, ArchResidential Building Refurbishment / Studio Macola - WindowsResidential Building Refurbishment / Studio Macola - Brick, Windows, FacadeResidential Building Refurbishment / Studio Macola - Image 5 of 35Residential Building Refurbishment / Studio Macola - More Images+ 30

  • Windows : Falegnameria Mirese
  • Structural Engineer : L. Rota, G. Di Mento
  • Client : Comune di Venezia - Insula S.p.a.
  • City : Venice
  • Country : Italy
More SpecsLess Specs
Residential Building Refurbishment / Studio Macola - Brick, Windows, Facade
© Marco Zanta

Text description provided by the architects. The project is part of a plan to revitalise a former industrial site on the island of Murano. The new residential complexes (A. 36 units, B.18 units) are built inside the disused factory, parts of which are to be preserved. The project for the residential units speaks to the area’s existing urban fabric.

Residential Building Refurbishment / Studio Macola - Image 27 of 35
Isometric

The units comprised in the A building are shaped by the former factory’s north-facing façade, which the apartments adjoin and whose original windows they respect. The juxtaposition of two duplex units and three simplex units brings about a comb-shaped structure which provides ample sunlight from the south, thereby granting the bathrooms both natural light and ventilation.

Residential Building Refurbishment / Studio Macola - Windows, Brick, Facade
© Marco Zanta

Such and structure means that the distance between the façade of the A building and that of the B building vary, generating sequence of urban spaces.The A building is completed. According to the renovation plans, the B building, whose project is currently being prepared, will be built inside the existing industrial complex, which has been duly “emptied”.

Residential Building Refurbishment / Studio Macola - Windows
© Marco Zanta
Residential Building Refurbishment / Studio Macola - Image 28 of 35
Floor Plan
Residential Building Refurbishment / Studio Macola - Windows
© Marco Zanta

The new building is made up of two blocks (each of which comprises 8 residential units and one commercial area). It will also make room for the realization of an indoor square, which will become the centre of the new development.  

Residential Building Refurbishment / Studio Macola - Image 25 of 35
Aerial View

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Murano, 30141 Venice, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residential Building Refurbishment / Studio Macola" 23 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779040/residential-building-refurbishment-studio-macola> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.