the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. FRARI - architecture network
  6. 2015
  7. Valley House / FRARI - architecture network

Valley House / FRARI - architecture network

  • 11:00 - 24 December, 2015
Valley House / FRARI - architecture network
Valley House / FRARI - architecture network, © Its – Ivo Tavares Studio
© Its – Ivo Tavares Studio

© Its – Ivo Tavares Studio © Its – Ivo Tavares Studio © Its – Ivo Tavares Studio © Its – Ivo Tavares Studio + 48

© Its – Ivo Tavares Studio
© Its – Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. The Valley House is located in the city of Penafiel, with an amazing view over the Vale do Cavalum”. With an irregular shape and different altimetry, the plot ensures a flat zone at the confrontation with the public way, where the entry is made. The arrival to the house is exciting because of its abstract and protected form, without any openings on that side, developing curiosity on the visitor.

© Its – Ivo Tavares Studio
© Its – Ivo Tavares Studio

The entrance is closed at north side but, after entering, we are welcome by the beautiful valley view, over-expecting the experience of the architecture piece. The house is fully open to the valley side - first you are "blind”, and protected, and then free and open. The view of the valley becomes the unique atmosphere of the building.

Floor Plan
Floor Plan

With exemplary contemplation of the landscape, the house extends to the outside and tries to integrate, to enjoy the best of this environment. In this way, the Villa materializes in a horizontal piece, a rectangular shape with approximately 30m of front, and only one visible floor, having another one buried.

© Its – Ivo Tavares Studio
© Its – Ivo Tavares Studio

Functionally the house is organized trough a division of the floor plant in two parts: the social area, with the living rooms, kitchen and technical areas; and the private area, with the bedrooms. The central courtyard, at the entrance hall, determines the physical separation of these two sections.

Section
Section

The homogeneous volume, stabilized and adapted on place, suffered a pull movement at its south facade, creating a rhythm of negatives for sun and rain protection. The porch guarantees the pleasure of outdoor space, contiguous to the house, followed by a green area that protects and frames the views of the house.

© Its – Ivo Tavares Studio
© Its – Ivo Tavares Studio

The courtyards are constantly suggesting outdoor life. The indoor-outdoor relationship, and the glamorous context of the contemporary environment - clean, practical and comfortable - asks us to stay quiet to let the landscape become the master of this space.

© Its – Ivo Tavares Studio
© Its – Ivo Tavares Studio

View the complete gallery

About this office
Cite: "Valley House / FRARI - architecture network" 24 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778992/valley-house-frari-architecture-network/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.