the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. extrastudio
  6. 2015
  7. Three Courtyard House / extrastudio

Three Courtyard House / extrastudio

  • 04:00 - 21 December, 2015
Three Courtyard House / extrastudio
Three Courtyard House / extrastudio, © Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Francisco Nogueira + 23

  • Project Team

    Joao Caldeira Ferrao, Joao Costa Ribeiro, Madalena Atouguia, Daniela Freire, Anna Cañadell Mañé, Sonia Oliveira, Maria Joao Oliveira
  • Structural Engineering

    PRPC
  • MEP engineering, building physics, acoustics and gas

    Ohmsor
  • Landscape Architecture

    Oficina dos Jardins
  • Construction

    PF Construções
  • Budget

    € 225.000
  • More Specs Less Specs
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. The house is located in a small village 25km south of Lisbon, within a natural park whose name Azeitao, derives from Arabic, Az-zeitum - the olive grove. Predominantly a rural region, the area has a hot climate, perfect for the production of wine and olive oil. The clients, a couple of agronomists with two children, inherited a long, narrow plot in the middle of the village and decided to move from their apartment, looking for a different way of living.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The house has three courtyards within, to counteract the restrictions of the narrow plot. The first separates the house from the street, creating a small hideout, secluded from village life and passersby.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

The second courtyard is placed at the center, bringing light into the house. It is a walled garden with all spaces revolving around it, a device found in many houses of Arabic tradition in the south of Portugal and Spain. In this courtyard, there's a small circular window in the ground. Below it rests a special room, an octagonal wine cellar, accommodating an extensive wine collection, with rare wines dating from the 19th century.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The third courtyard is a platform; a belvedere open on two sides, overlooking the village and the magnificent vineyards in the hills. Sour cherry trees will provide shade, creating an elevated garden, three meters above ground.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

For this project, we asked the landscape architects to work in a different way; all the plant specimens were collected from the wild, grown in the hills nearby and brought especially here. A wild, mysterious scent invades the rooms on hot summer nights, a reminder of its Mediterranean roots.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

From outside, the house has a discreet and peaceful quality; simple white walls with few openings. One can barely notice it or imagine what it contains. In many ways, it's like a person.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

View the complete gallery

About this office
Cite: "Three Courtyard House / extrastudio" 21 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778977/three-courtyard-house-extrastudio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.