the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. Turkey
  5. ATÖLYE Labs
  6. 2015
  7. Container Park / ATÖLYE Labs

Container Park / ATÖLYE Labs

  • 22:00 - 24 December, 2015
Container Park / ATÖLYE Labs
Container Park / ATÖLYE Labs, © Yerçekim Photography
© Yerçekim Photography

© Yerçekim Photography © Yerçekim Photography © Yerçekim Photography © Yerçekim Photography + 23

  • Architects

  • Location

    Bornova,35040 Bornova/İzmir,Turquia
  • Design Team

    Engin Ayaz, Nesile Yalçın, Nujen Acar, Elif Karaköse, Buşra Tunç, Berna Erenoğlu
  • Project Manager

    Nesile Yalçın
  • Interns

    Begüm Ural, Batuhan Türker
  • Visualization

    Murathan Sırakya, Gökhan Gürbüz
  • Architectural Design

    ATÖLYE Labs
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Scope

    Core & shell office building (architecture + landscape architecture + engineering) designed with 35 second-hand shipping containers
  • Team

    ATÖLYE Labs (strategic consulting, sustainability consulting, landscape design, project management, construction control), Antre Design (construction documents), STEB (construction control), Venta (mechanical), Sinapsen (electrical), Methal (static analysis), Parça Proje (lighting consulting), Yerçekim Photography (architectural photography)
  • Client

    İDEEGE Teknopark A.Ş.
  • Program

    Offices, laboratory space, gallery, cafe, eatery restaurant, showroom, gallery, exterior terrace and garden
  • Area

    1000 m2 total floor area, 800m2 landscaping
  • More Specs Less Specs
© Yerçekim Photography
© Yerçekim Photography

Text description provided by the architects. Recognizing that the 21st Century promises new productive relationships between education, research, and industry, iDEEGE Technopark A. Ş. approached Atolye Labs about a facility to foster interdisciplinary collaboration and anchor the emerging technopark in the heart of Izmir, a bustling cosmopolis in Western Turkey. The resulting project repurposes 35 second hand shipping containers to form the centerpiece of a new, vibrant research community on the campus as well as to function as a creative magnet for talent in Ege University, Izmir and Aegean region at large.

Floor Plan
Floor Plan

The 1000m2 technopark facility will house independent R & D facilities of large Turkish and International companies focusing on biotechnology, energy, materials and software research. This program is coupled with strategically situated “catalysts” to increase interaction and collaboration potential among all members of this community.

© Yerçekim Photography
© Yerçekim Photography
Diagram
Diagram

The project was unique not only in terms of its fast-paced research, design and construction process (all in all in a tight 9-month schedule), but also because the project’s brief, site and program was developed and refined by the design team itself. Furthermore, key design principles of site-specificity, ecology and future proofing helped create a role model for similar institutions in Turkey and beyond.

© Yerçekim Photography
© Yerçekim Photography

Here are the details of these design principles.

Site-specific design:

The project started with the discovery of a dormant site with the rubble of a demolished building amidst the large university campus. By repurposing locally acquired second hand shipping containers located 12km away in Izmir port, the design team was able to upcycle an underused site with underused construction materials.

© Yerçekim Photography
© Yerçekim Photography

Looking into the site, solar orientation, existing campus circulation routes, wind angles, tree shaded areas and the contours of the previous building helped craft a meaningful and financially viable programmatic division, volumetric arrangement and ultimately a fluid user circulation. Storyboard of possible user interactions helped communicate the importance of catalyst programs around art, design and technology. Meanwhile, a vertical ‘beacon’ container, an inner courtyard, narrow cross-circulation corridors, and ample seating spots enable spaces for prospect and refuge, as well as spontaneous encounters and play.

© Yerçekim Photography
© Yerçekim Photography

Ecological Design :

Aside from an exceptional amount of material recycling and reuse, the project exhibits a wide gamut of ecological strategies. By placing container modules with maximum north-south exposure and narrow cross sections, the design maximized the ability to use passive solar strategies coupled with natural ventilation.

© Yerçekim Photography
© Yerçekim Photography

Existing trees, optimally designed shading devices, solar coated southern windows, thick insulation, efficient air conditioning, natural materials such as cork, and LED lighting systems all helped minimize the building’s environmental impact.

Diagram
Diagram

Future-proofed Design:

Given that adaptability and resilience of a core & shell building is its biggest asset in the long term, the project features multiple technical details such as exposed beams and columns, visible electrical trays, abundant plugs, high-capacity ventilation, locally controllable heating-cooling systems and supporting sub-structure to help build separators in the future. All these systems help easily modify spatial programs over time.

© Yerçekim Photography
© Yerçekim Photography

Programmatically, by placing interaction catalysts across the site, designing alternative layouts and modular furniture, envisioning sections of the container facades as a workable canvas for muralists and designing for easy dismantlement and relocation, the project becomes a manifestation of a building as a prototype, one that entails galvanizing a talented community in Izmir and beyond.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Container Park / ATÖLYE Labs" 24 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778903/container-park-atolye-labs/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.