the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. L'EAU design
  6. 2014
  7. Cosmos Intime / L'EAU design + Kim Dong-jin

Cosmos Intime / L'EAU design + Kim Dong-jin

  • 19:00 - 21 December, 2015
Cosmos Intime / L'EAU design + Kim Dong-jin
Cosmos Intime / L'EAU design + Kim Dong-jin, © Park Wan-soon
© Park Wan-soon

© Park Wan-soon © Park Wan-soon © Park Wan-soon © Park Wan-soon + 46

  • Architects

  • Location

    Gwangju, South Korea
  • Architect in Charge

    Kim Dong-jin
  • Design Team

    Park Haein, Park Jongbeom, Lee Sanghak, Joo Ikhyeon, Jeong Donghwi, Yoon Jihye
  • Area

    266.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

Text description provided by the architects. Our ancestors house, which was built on flattened ground and had shape of ¤± or ¤§, was like a small confidential space for one¡¯s family that was based on Confucian philosophy such as geomancy and ethical relationship between husband and wife. Modern city, on the other hand, is reclaiming land from the sea, destroying the nature that had been preserved for centuries and mechanically producing artificial grounds in order to expend a fertile land for human life.

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

Series of detached houses with the same standardized form and their newly assigned address is located next to the road inside new housing complex in Suwan-dong of Gwangju-city in Jeollanam-do Province, where this project is located. This open land sitting on the entrance of street all by itself was such a challenging ground for the owner to build a comfortable private home, where architectural guideline for creating a neighborhood with the minimum fence felt like a merciless demand.

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon
First Floor Plan
First Floor Plan
© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

The process of putting 'private and secret story of individual' into this house started by filling shared interior space with high density courtyard. Instead of putting shared courtyard that is surrounded by spatial frame, this house offers distinguished microcosm to each family members through small multi-core courtyards. Independently composed cell with individuality forms diversified external view, while its internal pattern creates categories of various human behaviors by mixing livings with various personalities.

Diagram
Diagram

Surfaces with various personality provides continuous promenade, which is covered with stories of many behavior that came from the core of each surfaces, and fragmented and furtive scenery inside open city center (Perspective Intime) will operate as flexible frame that can embody continuous changes of generation. Architecture should act as a compound receptor that can physically assures the unique life of each individual, and should not be a concentration camp for isolated individuals of community life.

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

Confidential space will continuously stage and create dramatic patterns with each condensed small worlds that are piled up one on another.

© Park Wan-soon
© Park Wan-soon

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cosmos Intime / L'EAU design + Kim Dong-jin" 21 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778891/cosmos-intime-leau-design-plus-kim-dong-jin/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.