the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Italy
  5. Heinz Tesar
  6. 2015
  7. Bailo Museum in Treviso / studiomas architetti + Heinz Tesar

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bailo Museum in Treviso / studiomas architetti + Heinz Tesar

  • 10:00 - 20 December, 2015
Bailo Museum in Treviso / studiomas architetti + Heinz Tesar
Bailo Museum in Treviso / studiomas architetti + Heinz Tesar, © Marco Zanta
© Marco Zanta

© Marco Zanta © Marco Zanta © Marco Zanta © Marco Zanta + 29

  • Exhibit and Interior Design

    Studiomas (Marco Rapposelli, Piero Puggina)
  • Collaborators

    Elena Gomiero, Enrico Polato, Mattia Arcaro, Andrea Zuin
  • Mechanical and Electrical Engineering

    Studio Cassutti sas
  • Structural Engineering

    Studio di Ingegneria RS
  • Site Supervision

    Marco Rapposelli (Studio Mas)
  • General Contractor

    Due P Costruzioni srl, Modena
  • Interiors Contractor

    Harmoge srl, Villorba (Treviso)
  • More Specs Less Specs
© Marco Zanta
© Marco Zanta

Text description provided by the architects. Studiomas architetti and Heinz Tesar won a competition to renovate the museum in 2010. Two elements were added to the 16th-century monastery building: a cruciform façade, which marks the new entrance, and a covered passageway, the “galleria”, which forms also the new entrance hall.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

The Museo Bailo hosts a collection of 20th-century art, but was closed 15 years ago as the former monastery building was in need of significant refurbishment. The museum needed also a new facade, more adequate to its institutional role and to its position in the centre of the ancient town; the existing facade, rebuilt in 1952, was totally lacking in quality. So the project add a new frontage to the southern wing of the historic building, which was bomb-damaged during the second world war and reconstructed in 1952.

Floor Plan
Floor Plan

The cross-shaped form is a composition of eight precast artificial-stone slabs, dotted with small perforations, which are made from a mixture of Carrara marble and a special white cement. It stands out in front of pre-existing walls, coated in a type of polished white plaster called marmorino. Behind the façade an extension made from white concrete was slotted into a narrow inner courtyard. It forms the museum's new arcade and hosts ticket hall and book shop, but is also used as an exhibition space and conference hall. This new “galleria” is a smooth concrete body, about 28 metres of lenght, 3 metres of width, 12 metres of height, setting on four thin pillars.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

A skylight runs the length of the 28-metre-long extension, helping to bring natural light into the building. Three windows – one in the axis of the cross, another to the right of the door and a third in the flank of the extension – face onto a small piazza in front of the building. One of these windows provides a view into the southern cloister, where a sculpture of Biblical figures Adam and Eve is displayed. The work was designed by Arturo Martini (1889-1947), a Treviso-born artist whose paintings, sculptures and graphics are included in the museum's collection.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

The gallery walls are covered in sand-coloured stucco and the floors are made of terrazzo, Carrara marble and white cement – a reference to the finish used on the building's outer walls. Partition walls were removed from rooms in the old part of the building to reveal the original layout, which now features a series of wide, vaulted galleries.

Section
Section

A conservative restoration of all the building's original decorative elements, materials and structures has been achieved in the cloister, in the vaulted rooms as well as in the wall's decorative paintings. Sculptures are displayed on a series of mottled grey plinths and in vitrines designed by the architects. All the bases, the glass cases, the tables and the furniture have been re-designed like a family of small architectures serving the art works, hosted in the ancient rooms of the museum. The museum reopened to visitors at the end of October 2015.

© Marco Zanta
© Marco Zanta

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bailo Museum in Treviso / studiomas architetti + Heinz Tesar" 20 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778807/bailo-museum-in-treviso-studiomas-plus-heinz-tesar/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.