the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Workshop
  4. Belgium
  5. AURELIE HACHEZ ARCHITECTE
  6. 2013
  7. Workshop / Aurelie Hachez Architecte

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Workshop / Aurelie Hachez Architecte

  • 22:00 - 18 December, 2015
Workshop / Aurelie Hachez Architecte
Workshop / Aurelie Hachez Architecte, © Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

© Maxime Delvaux © Maxime Delvaux © Maxime Delvaux © Maxime Delvaux + 25

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

Text description provided by the architects. This shoemaker’s workshop located in the countryside near Louvain-la-Neuve was converted into a single family home. Built in 1950, the central building was supplemented over the years with annexes to the west and the east. This wooden building made of bits and pieces has the appearance of a “homemade woodstock cottage”.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux
Axonometric
Axonometric
© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

On the contrary, the whole house is semi-buried and leans against a sturdy supporting brick wall conferring a sense of stability to the construction. Originally covered with coating, this wall was exposed during the renovation to valorize its constructive character. Following a fire in 2012, the roof had to be rebuilt. Despite limited budget, the goal was to make the most of the house’s volumes. The rooftop was slightly heightened and original elements of the framework were removed to restore the importance of the central space as a «foyer».

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux
Floor Plan
Floor Plan
© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

The night time spaces were organized in the annexes flanking this large central volume. In the west, the lobby and the garage were also lowered by 60cm to add a floor under the roof. Its reduced height makes this space including a bedroom and a music room cozy and flexible. To the east, two other bedrooms were placed, one with a mezzanine.

Workshop / Aurelie Hachez Architecte, © Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

View the complete gallery

About this office
AURELIE HACHEZ ARCHITECTE
Office
Cite: "Workshop / Aurelie Hachez Architecte" 18 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778639/workshop-aurelie-hachez-architecte/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Maxime Delvaux

比利时鞋作坊改造项目 / Aurelie Hachez Architecte