the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Slovenia
  5. SVET VMES
  6. 2015
  7. 9 Frames Hall / SVET VMES

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

9 Frames Hall / SVET VMES

  • 02:00 - 11 December, 2015
9 Frames Hall / SVET VMES
9 Frames Hall / SVET VMES, © Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

© Matevž Paternoster © Matevž Paternoster © Matevž Paternoster © Matevž Paternoster + 12

  • Architects

  • Location

    Ljubljana, Slovenia
  • Design Team

    Jure Hrovat, Ana Kosi, Ana Kreč, Viktorija Žavbi, Mateja Železnik
  • Client

    Poljane Grammar School
  • Area

    58.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

Text description provided by the architects. The design concept for renovation of the entrance hall of Poljane Grammar School (established in 1889) in Ljubljana, Slovenia, was to highlight the existing qualities of the historical shell - preserved wall and ceiling stucco and elaborate columns, placed in a strict symmetrical axis. A small square in front of the building, the entrance hall and the central staircase are all connected by this important path that has been poorly manipulated by various spatial reconstructions in the past.

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

Our intervention replaces the existing unattractive ceramic floor with a stepped concrete terrazzo podium, on which nine steel spatial frames of different sizes are placed. Transparent glass fillers allow unobstructed views of the stucco walls and the central staircase in the background. These elegant black, at first sight almost fragile geometric bodies look like an abstract piece of art, encouraging students and staff to experiment with different spatial compositions, that can be used for various school exhibitions and information boards.

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster
Diagram
Diagram
© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

The raised concrete podium highlights the symmetry and invites students to sit down during brakes and engage in chatting and people watching. In addition, the impressiveness of the main entrance hall is emphasized by a minimalist round light fixture, that highlights the historical ceiling and its beautiful floral stucco ornaments.

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "9 Frames Hall / SVET VMES" 11 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778569/9-frames-hall-svet-vmes/> ISSN 0719-8884
© Matevž Paternoster

卢布尔雅那的Poljane Grammar学校入口大厅 / SVET VMES