the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. France
  5. AZC
  6. 2015
  7. Louis Dreyfus Armateurs Headquarters / AZC

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Louis Dreyfus Armateurs Headquarters / AZC

  • 10:00 - 12 December, 2015
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters / AZC
Louis Dreyfus Armateurs Headquarters / AZC, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia + 28

  • Architects

    AZC
  • Location

    21 Quai Gallieni, 92150 Suresnes, France
  • Area

    5074.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. The exceptional natural setting of Suresnes – an undulating landscape, like an amphitheatre – orientates the town towards the river Seine and the Bois de Boulogne. The enviable site boasts an intensely vibrant urban area, with views right across Paris and up to the towers of La Défense and beyond.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The fairly recent development along the banks of the Seine comprises a wide range of typologies, from suburban housing (an area know as the ‘village anglais’), to higher, more modern buildings.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Pacemar SAS, holding company of Louis Dreyfus Armateurs, purchased one of these modern blocks, built in 1989. The building is part of a homogenous ensemble giving onto the Quai Gallieni that sits between Rue du Bac and Rue du Port-aux-Vins.

First Floor Plan
First Floor Plan

The original building, some 4,300 sq m built in reinforced concrete with a column-and-beam structure, was designed over six levels: an 88-place underground car park, a ground floor, and four upper levels. The ground floor was triangular in plan, and the three intermediary levels T-shaped, formed by two approximately perpendicular bars. The fourth floor was restricted to a single bar, orientated north–south and opening onto a large terrace. Plant rooms housed technical equipment on the roof terrace above.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The project brief was to restore the building and reorganise office spaces to meet the needs of the services and staff within the Louis Dreyfus Armateurs group. Redesigning and renovating workspaces in existing buildings can substantially minimise their environmental impact by upgrading their energy efficiency, use of technology and architecture.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Close analysis of existing, possibly dilapidated buildings, study of their future use and their conversion rather than their destruction, form the premise of sustainable development.

Section 1
Section 1

This renovation project demanded a technical approach, using efficient simulation tools: digital models and simulations of energy performance. An acceptable level of energy efficiency was achieved by means of a thoughtful, ‘made-to-measure’ approach in upgrading to contemporary standards

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

For this building, it was important to underline, via a new architecture, the value of recent heritage, and to provide sustainable solutions with regards to the organisation of workspace. Without either excluding or eradicating the original structure and morphology of the building, our project gave it a new image, ushering in modernity. The architectural intervention was based on three principles:

Firstly, a reorganisation of the floorplates into fluid, efficient spaces bathed in natural light, around a vast atrium and an internal courtyard cut out of the overweight interior created by the original form of the building.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Secondly, the provision of generous circulation spaces, visible and with good natural lighting, which promote accessibility and exchange within the building.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Thirdly, the design of a new facade, which ensures an efficient thermal and acoustic envelope while maintaining transparency and impressive views over the exceptional surroundings.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The original form of the building allowed us to reinvent its architecture. Its new image derives from restraint and simplicity, and from the consideration paid to the needs and desires of those who use it. Time was spent on identifying each of the main internal elements: principally the entrance hall, extended by the atrium and ramp, then the model room, office spaces and circulation, the cafeteria and spaces for relaxation, each of which we treated individually.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The general principle is of workstations within open-plan spaces. The sinuous spaces express the organisation of Louis Dreyfus Armateurs’ various services as areas, aiming to spatially regroup the services, or at least to bring them closer together, to form functional, more efficient hubs.

Second - Third Floor Plan
Second - Third Floor Plan

The design of these workspaces uses raised flooring and transparent partitions to provide a flexible spatial organisation that can be modified at minimum cost and with no loss of comfort. Two types of workstation are provided, open plan, and enclosed within a glazed office. Each desk is made of a standard worktop, or an enlarged worktop for studying plans of ships or marine maps, a computer, and a storage unit. The flexibility of the fit-out posed numerous technical implications in terms of acoustic insulation, air renewal, electrical equipment, efficient lighting and transparency.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Shared support, meeting or assembly spaces have been provided on each floor, fitted with audiovisual and teleconference equipment and acoustically insulated. A boardroom and multi-purpose training room complete the brief. The atrium and the courtyard provide two necessary openings at the heart of the spaces, where natural light was lacking.

The atrium houses a monumental ramp, a unifying element at the heart of the building that invites exploration and visual contact between the different levels. The height of the atrium renders the building’s layout readily comprehensible and brings the sky right into the heart of the building.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The courtyard was born of the need to bring daylight into the heart of the entrance hall and as a mark of kindness to the residents of the ‘village anglais’ by stepping back on the two upper levels. The new facade is a reflection of the company’s maritime vocation. The object is to promote the identification of the company and to create an architectural landmark. Its design and that of the atrium and the courtyard ensure maximum transparency and natural light for the work and circulation spaces, which comprise the main elements of the building.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The glazed double-skin facade, naturally ventilated, ensures the thermal and acoustic insulation necessary at this proximity to the busy Quai Gallieni. Between the two glazed surfaces, blinds with adjustable slats provide optimal solar protection. Openings enable cleaning from the inside.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Finally, as its topography is characterised by an important difference in height, the widely visible roof of the building was designed like a fifth facade in order to conceal the technical equipment it houses.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Louis Dreyfus Armateurs Headquarters / AZC" 12 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778559/louis-dreyfus-armateurs-head-quarter-azc/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Sergio Grazia

路易达孚总部 / AZC