the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Alp’Architecture Sàrl
  6. 2015
  7. The Larch Barn / Alp’Architecture Sàrl

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Larch Barn / Alp’Architecture Sàrl

  • 02:00 - 10 December, 2015
The Larch Barn / Alp’Architecture Sàrl
The Larch Barn / Alp’Architecture Sàrl, © Christophe voisin
© Christophe voisin

© Christophe voisin © Christophe voisin © Christophe voisin © Christophe voisin + 16

  • Design Team

    Laurent Berset, Sacha Martin, Romain Pellissier
  • Engineers

    LBI Lattion Bruchez ingénieurs SA | Grégoire Bruchez
  • Energy Consultants

    Acrowatt Sàrl | Ivan Filliez
  • More Specs Less Specs
Before
Before

Text description provided by the architects. Isolated at the fringe of a forest in the valley of Bagnes, Wallis in Switzerland, this barn was transformed and extended into a primary residence for a couple. Therefore, new volumes were implanted at the back of the barn, allowing a minimum impact on the main facades.

© Christophe voisin
© Christophe voisin

On the ground floor, this new volume is set underground and hosts a garage, a bathroom, the entrance and the equipment room. The visible part of the extension on the first floor breaks away from the old barn with its contemporary cladding and roof overhang detail.

First Floor Plan
First Floor Plan

The openings were sized accurately to frame particular views of the valley but also to respect the original building. The built-in furnishings were planned down to the finest detail in order to use every single space available.

© Christophe voisin
© Christophe voisin

A very specific attention was given to the energetic consumption of the barn and to the quality of the construction materials, making it the first building of its type certified with the Minergie P label in Switzerland.

South Elevation
South Elevation

In collaboration with the energy consultants at Acrowatt Sàrl, solar panels, photovoltaic panels and a double flow ventilation were integrated into the construction, which represented a real challenge given the nature of this building.

© Christophe voisin
© Christophe voisin

During the construction, the barn was totally dismounted, when the pieces of the original planks were numbered, then straightened and remounted in a workshop. All the underground parts were built with traditional concrete masonry and the aboveground parts with new wooden frames.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Finally, the old planks were laid down on the new construction in order to preserve its traditional aspect. 

© Christophe voisin
© Christophe voisin

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Larch Barn / Alp’Architecture Sàrl" 10 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778276/the-larch-barn-alparchitecture-sarl/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.