Community Centre in Venarey-Les Laumes / Dominique Coulon & associés

Community Centre in Venarey-Les Laumes / Dominique Coulon & associés
© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda
Venarey-les-Laumes, France

© David Romero-Uzeda© David Romero-Uzeda© David Romero-Uzeda© David Romero-Uzeda+ 37

  • Construction Site Supervision :Lionel Debs Architecte
  • Structural Engineer :Batiserf
  • Electrical Engineer :BET G.Jost
  • Mechanical Plumbing Engineer :Solares Bauen
  • Cost Estimator :E3 économie
  • Acoustics:Euro sound project
  • Scenographer :Euro sound project
  • Client:Ville de Venarey-Les Laumes
  • Costs:Scenographer
  • City:Venarey-les-Laumes
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

Text description provided by the architects. The project stretches alongside the railway line in the small village of Venarey-Les Laumes, in Burgundy. The building, designated a centre for rural excellence, contains a number of different initiatives, including a tourist office, a conference and culture hall, a day nursery, and areas for older people. Our task was to bring all these very different initiatives together in a single dynamic unit. The upper volume seems to float above an almost transparent plinth.

First floor
First floor
© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

Cantilevers accentuate the dissociation of the various folds, each fold producing a face which captures the low-angled light produced by the orientation of the building. The lightly perforated opaque skin is divided into a number of triangles – some are matte while others are shiny –, thereby breaking down the structure of the basic volumes.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The building often has a different appearance at different times of day. The day nursery is located upstairs, while the other initiatives are at ground level. A bright yellow courtyard continues the line of the areas used by the nursery, the purpose being to shield them from the substantial nuisance caused by the goods trains and high-speed passenger trains which pass at speed here. The transparent features of the ground floor are arranged in such a way that the relationship with the railway line is constant, and perceived as a dynamic event. The volumes of the project express its strong identity in the landscape; it stands like a marker of ambitious political determination

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda
Diagrams
Diagrams

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Avenue de la Gare, 21150 Venarey-les-Laumes, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Centre in Venarey-Les Laumes / Dominique Coulon & associés" 04 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778253/community-centre-in-venarey-les-laumes-dominique-coulon-and-associes> ISSN 0719-8884
© David Romero-Uzeda

维纳雷雷洛姆社区中心 / Dominique Coulon & associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.