the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Wim Heylen
  6. 2015
  7. House CW / Wim Heylen

House CW / Wim Heylen

  • 02:00 - 7 December, 2015
House CW / Wim Heylen
House CW / Wim Heylen, © Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert + 16

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. This single-family house is located in Nazareth, a municipality in the Belgian province of East Flanders. It is situated in a street with a variety of housing typologies nearby a big natural pond. The site has a great depth running from the permitted building zone up to an area of trees and dense vegetation in the back. The main idea behind this project was to give the owners an optimal view on those trees and taking advantage of the orientation to fill the house with natural light according the needs of the different spaces.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The choice was made not to compete with the other typologies and architectural styles of the neighbouring buildings, but to create a discrete one story house referring to a former demolished construction built on the plot. The floorplan of the bungalow follows the lateral plot boundaries and thereby gradually opens towards the back. This way the view to the garden and trees is maximized.

Floor Plan
Floor Plan

The living areas are perpendicular to the west-boundary with openings catching the evening sun,
while the sleeping areas are perpendicular to the east-boundary letting the morning light in. The juxtaposition of these different angles are resolved in three important places of the house.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

First a patio at the heart of the house brings light to the more closed parts. It visually connects the entrance, home office space and night hall. They are developed around the patio responding to their need of intimacy. Due to its irregular form the sun reflects in different directions illuminating the adjacent rooms. As a bonus; the circular pathway around the patio invites children to endless games of tag.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Secondly a triangular volume between the living area and master bedroom doubles as fireplace on one side, and a dressing cupboard on the other side. The shape translates to the form of the chimney above it. At last another triangular form is one made of air: a skylight opening in the carport marks the front door. At the entrance visitors already see a glance of the tree tops through it.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The back facade folds out towards the garden with a concrete awning, terrace and a pond. These elements make, as a part of the architecture, the transition between inside and outside. The different lines of the plan create the awning so that it casts the most shade when the sun is at its highest.  At the crossing point the façade bends, turning the windows of living area and master bedroom away from each other. This way they can both benefit the same view without compromising their mutual privacy. The pond and aluminium blinds of the master bedroom window enhance this.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Despite of its size, the house makes a modest appearance from the street view. Seen from the back the bungalow evokes the atmosphere of a vacation house from times gone by, with its canopy, chimney and even a place to stack the woodblocks for the fireplace.

Diagram
Diagram

View the complete gallery

About this office
Wim Heylen
Office
Cite: "House CW / Wim Heylen" 07 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778210/house-cw-wim-heylen/> ISSN 0719-8884