the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Austria
  5. gerner°gerner plus
  6. 2015
  7. Kampichler Company Building / gerner°gerner plus

Kampichler Company Building / gerner°gerner plus

  • 05:00 - 3 December, 2015
Kampichler Company Building / gerner°gerner plus
Kampichler Company Building / gerner°gerner plus, © Matthias Raiger
© Matthias Raiger

© Matthias Raiger © Matthias Raiger © Matthias Raiger © Matthias Raiger + 13

© Matthias Raiger
© Matthias Raiger

Text description provided by the architects. A Box with an organic spine:

The extension of existing production shops for a company which processes natural stone as well as adding a storage area ensemble manifest the strength of concrete as a material. In an exciting spatial complex, they create a pleasant highlight in the suburban landscape of Lower Austria’s industrial quarter.  

Site Plan
Site Plan

A box with a subtle shape:

A simple box with an organic spine – that is a brief summary of the spatial interaction of the compact 180 metre long structure and the half-open and closed storage spaces placed in front of it.  

© Matthias Raiger
© Matthias Raiger

Rather than grand gestures, this is more about the differentiation effected by glass recesses, and about the proportionality of the sectional doors which is formed by black wooden frames. And above all it is about the rhythm of the façade created by the horizontally positioned concrete slabs.  

The precision of the partly two-storey structure hints at the function of the building: on the one hand it is a production facility for the processing of natural stone, and the demanding owner is a client of similar qualities. The commission was to equip the workshop primarily according to functional requirements – to a large extent the workshop is rented out – and also to comprehensively adapt it and equip it with the necessary installations such as offices and foreman’s offices.

© Matthias Raiger
© Matthias Raiger

Concrete was deployed in two ways here: on the one hand in the form of supporting precast concrete parts, and on the other as non-constructive façade elements attached on top of an insulation layer in order to obtain a particular exposed aggregate concrete effect. 

Embedding in the suburban environment:

An uncluttered appearance was particularly important for the additional storage areas which were required. The latter found a home in spaces with a contrasting and completely different design to that of the box.  Right next to the road running alongside the railway, different sized storage areas are strung out, mirroring the trapezoid-shaped plot of land.  The core element – a warehouse combined with a semi-open storage area – tilts its roof towards the heavens over a tapered skylight and conceals the storage area behind a correspondingly tapered screening wall. In this way, rising and falling edges and lines are created on the company’s premises, while the sculptural storage boxes provide protective walls towards the suburban surroundings composed of commercial buildings and fields.

Elevation
Elevation

The building also takes the suburban context of the industrial estate into consideration in terms of its height and its colour coordination – the matte grey of the concrete. 

Treating concrete like natural stone:

“Concrete as artificial stone can also be treated like natural stone,” comments the client as an expert, and proposed that in the storage area ensemble the concrete surfaces should be worked with an electric or air hammer, thus creating a rough and matte finish. This provides an artificial roughness which fits in well with the dispersed surroundings.

© Matthias Raiger
© Matthias Raiger
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kampichler Company Building / gerner°gerner plus" 03 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778106/kampichler-company-building-gerner-degrees-gerner-plus/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Matthias Raiger

Kampichler 公司大楼 / gerner°gerner plus