Changhua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH

Changhua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH

Changhua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH - Windows, Facade, BeamChanghua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH - Facade, Beam, SteelChanghua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH - Glass, ColumnChanghua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH - Image 4 of 19Changhua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH - More Images+ 14

Changhua County, Taiwan
More SpecsLess Specs
Changhua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH - Image 10 of 19
© Jeffrey Cheng

Text description provided by the architects. The township of Tianzhong, whose name means “among the fields,” is set amid Changhua County’s rice-growing farmland. In days of old, it was lauded as one of the Eight Views of Changhua, a place where clouds drift in the breeze and birds flit about among the fields. At harvest time, Tianzhong is surrounded by swaying fields of golden rice, making a prosperous scene.

Floor Plan

In recent years, competition among flower growers has turned Changhua County into the home of a burgeoning floriculture industry, where growers vie for supremacy in annual flower festivals. The design of THSR Changhua Station takes this into account, making it a fitting landmark and gateway for this region, proudly flaunting its opulence to the outside by highlighting its unique features and local spirit.

The design of Changhua’s new Taiwan High Speed Rail station and the overall planning of its landscaping create an interwoven scene of flowers, vegetation, water and paving, both at the human scale and from a bird’s eye perspective.

Section 1

The imagery of the station begins on the outside, extending to the interior of the station building: large panes of glass preserve uninterrupted lines of sight and curved greenhouse paneling allow natural vistas as far as Tianzhong to be seen from this future gateway to Changhua, so travelers and visitors alike can continue to revel in the fertility and greenery of Mother Earth.

Changhua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH - Facade
© Jeffrey Cheng

The lithe structural aesthetic of the station, which incorporates the elegance of flowers, ensures structural safety while also giving the building a graceful bearing.

Diagram

The roof, whose checkered pattern is reminiscent of rice paddies, is held up by curved columns that allow natural breezes and sunlight into the station. And in the evenings, off in the distance, the glory of the setting sun is visible from the station. A fusion of unique local features, cultures and sentiments is in this everyday public space.

Changhua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH - Image 4 of 19
© Jeffrey Cheng

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Changhua County, Taiwan (ROC)

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Changhua Station THSR / KRIS YAO | ARTECH" 02 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778058/changhua-station-thsr-kris-yao> ISSN 0719-8884

© Jeffrey Cheng

台湾高速铁路彰化站 / 姚仁喜 | 大元建築工場

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.