the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. Japan
  5. APOLLO Architects & Associates
  6. 2015
  7. ARK / APOLLO Architects & Associates

ARK / APOLLO Architects & Associates

  • 20:00 - 2 December, 2015
ARK / APOLLO Architects & Associates
ARK / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 18

  • Structural Engineer

    Masaki Structure
  • Mechanical Engineer

    Naoki Matsumoto
  • Lighting Design

    SIRIUS LIGHTING OFFICE
  • More Specs Less Specs
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Text description provided by the architects. The site is located in a quiet residential area of Tokyo. The client is a couple who both work at a university. Upon planning the residence, their request was to keep two independent and equal private dens, and to provide an open living environment while maintaining their privacy. A courtyard and a front yard are placed on the south and the north and spaces are located symmetrically. Our intention is to provide a living environment where one can feel the air outside from everywhere in the house such as private room or living and dining room.

Floor Plan
Floor Plan
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The box-shaped volume on the second floor sticks out towards the street. The front yard is enclosed by this overhanging volume, and becomes a garden for the living and dining room. The louver boards made of the hot-dip galvanizing with zinc phosphate coat protect the interior space from the eyes of passers-by on the front street. The couple’s dens and the children’s rooms are placed in the back of the first and the second floor, and the built-in furniture is provided along the wall, utilizing the narrow and long gap. This makes it possible to view the Griffith’s ash planted on the courtyard from all the rooms. Each room is filled with soft light from the courtyard, and family members can feel each other’s presence while concentrating on their works or studies.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The living and dining room, and the kitchen are placed on the second floor with high ceiling. It is covered with a gable roof with the exposed doubled SPF rafters creating a bold rhythm and delicate shading at the same time. Also, the built-in furniture, the kitchen, and the staircase are gathered on both sides, and purposely planned symmetry. This creates a distinct formality like a church. There is an access to the roof from the children’s room. The name “ARK” comes from the form of the building associated with “Noa’s ark.”

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: "ARK / APOLLO Architects & Associates" 02 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778057/ark-apollo-architects-and-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.