We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Student Centre in the Arts University Bournemouth / Design Engine Architects

Student Centre in the Arts University Bournemouth / Design Engine Architects

© Nick Kane         © Nick Kane         © Nick Kane         © Nick Kane         + 21

More SpecsLess Specs
© Nick Kane
© Nick Kane

Text description provided by the architects. A suite of new buildings providing improved and expanded facilities for the Universities’ Student Services, Student Union, and Facilities Management departments.

© Nick Kane
© Nick Kane

Two-storey brick-clad new buildings, together with re-clad and refurbished existing spaces, provide improved reception areas, new staff offices and meeting spaces, including dedicated consultation and counselling rooms, and a GP surgery space, connected by a new foyer, stair and lift.

© Nick Kane
© Nick Kane

A sculptural steel external canopy extends over the road to visually link the new spaces, and well as identifying the building entrance and adding impact in defining a new approach to the AUB campus. The brickwork cladding and aluminum facades have been detailed to appear both contemporary and also integrate with existing buildings on the site.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The construction system uses a innovative form of insulated concrete formwork, which together with triple-glazed facades, and bespoke mechanical and environmental systems, are designed to target ‘Passivhaus’ environmental performance standards, producing a highly insulated and air-tight building envelope that minimises the buildings energy consumption and running costs in use.

© Nick Kane
© Nick Kane

Internal structure and finishes have been optimised for acoustic control, and care has been taken to select furniture and specifiy colours and fabric finishes that create a suitable sense of comfort and coherence to the building interiors that supports the atmosphere of communication and counselling which was at the heart of the clients brief for the project.

First Floor Plan
First Floor Plan

The Arts University Bournemouth is nationally and internationally recognised as a leading university offering high quality specialist education in art, design, media and performance. This project is an initial phase of a master plan by Design Engine for the expansion and development of the Arts University campus at Wallisdown, Poole.

© Nick Kane
© Nick Kane

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wallisdown, Poole, Poole, Bournemouth BH12, UK

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Student Centre in the Arts University Bournemouth / Design Engine Architects" 30 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777959/student-centre-in-the-arts-university-bournemouth-design-engine> ISSN 0719-8884
© Nick Kane

伯恩茅斯艺术学院学生中心/ Design Engine

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.