the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Structures
  4. Romania
  5. BLIPSZ
  6. 2011
  7. Reception Hut / BLIPSZ + Atelier F.K.M.

Reception Hut / BLIPSZ + Atelier F.K.M.

  • 13:00 - 29 November, 2015
Reception Hut / BLIPSZ + Atelier F.K.M.
Reception Hut / BLIPSZ + Atelier F.K.M., © István Benedek
© István Benedek

© István Benedek © István Benedek © Ákos Kún © István Benedek + 18

  • Architects

  • Location

    Tomești, Romania
  • Architect in Charge

    István PÁSZTOR, Arnold MACALIK
  • Design Team

    István BENEDEK, Zsolt SZÉNÁSI-PAPP
  • Area

    145.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

  • Structure

    s.c. milimetric s.r.l. (László TIMÁR), Miercurea Ciuc / Csíkszereda, Transylvania, RO
  • Construction

    s.c. Fundamenta s.r.l., s.c. TROPY-COM, s.r.l.
  • More Specs Less Specs
© István Benedek
© István Benedek

Text description provided by the architects. A familiar element of the denser rural fabric translates half-distance between the village and it's high forests and pasture: on the “sacred perimeter” defined by the ruin of the late medieval village church and an outpost chapel, where the Saint Anna well and bathing pond are located. The design of the reception hut derives from the buildings of permanent rural homesteads and seasonally used stables scattered on the higher grazing fields. However, traditional volume, structure and details are adapted to current times, especially prefabrication needs – while shingles, hand-split, provide for natural texture.

© István Benedek
© István Benedek

The pavilion is a retreat in nature: covered, shaded, with spaces for rest, preparing or warming up food, yet large and public enough for becoming a scientific or community meeting platform, for organized or spontaneous events – more than a mere annex to a small public bath. The hut has 230 sqm total area (all floors), on a 6236 sqm plot.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Local conifer wood is extensively used, prefabricated in a local workshop, built by local craftsmen – yettheir limits have been stretched with some of the detailing. It is possible to disassemble and reuse all wooden elements. The artificial mound is piled up of soil excavated from the artificial pond nearby. All resources are available within a 30km range.

© Ákos Kún
© Ákos Kún

Following theTomești / Csíkszenttamás hut, completed inearly 2011, from local and central public funds, another seven projects have been proposedfor other sites in the neighbouring mountains, as E.U. structural development funds applications: functional, volumetric and material variations of the prototype, adjusting to local conditions and necessities.

Section
Section

We still do think, that rather than a robust object that would resist to vandalism, fragility will educate the community on the long run.

© István Benedek
© István Benedek

The "Reception Hut" project won the first prize in the public buildings category at the 2011 OARTr (Romanian Architects' Chamber, Transilvania branch) biannual awards and has been nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2013.

© István Benedek
© István Benedek

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
BLIPSZ
Office
Atelier F.K.M.
Office
Cite: "Reception Hut / BLIPSZ + Atelier F.K.M." 29 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777891/reception-hut-blipsz-plus-atelier-fkm/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments