the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Romania
  5. Lama Arhitectura
  6. 2015
  7. LAMA House / LAMA Arhitectura

LAMA House / LAMA Arhitectura

  • 03:00 - 30 November, 2015
LAMA House / LAMA Arhitectura
© Radu Malașincu
© Radu Malașincu
  • Architects

  • Location

    Bucharest, Romania
  • Architects in Charge

    Dan Enache, Calin Radu
  • Area

    225.0 sqm
  • Project Year

    2015

© Radu Malașincu © Radu Malașincu © Radu Malașincu © Radu Malașincu + 29

  • Engineers

    CONSPRO Developement
  • Interactive Design

    Andrei Tudor
LAMA House  / LAMA Arhitectura, © Radu Malașincu
© Radu Malașincu

Text description provided by the architects. Context: The project could be considered as daring because of its site proportions, a long but very narrow strip of land (7.5 X 40 M) with a blind wall on one side.

Concept: The house was built for a family of 4, in order to protect its members and meet the needs as best as possible.

© Radu Malașincu
© Radu Malașincu

Due to the shape of the site and its surroundings, the house resulted as a long and 4.5 mnarrow shape, attached to the neighbours blind wall. The facades and the layout of the house were built according to their position towards the public or private areas of its surrounding and the cardinal points.

Floor Plans
Floor Plans

The facades and the layout of the house had different approaches, given the orientation towards the public or private areas of the surroundings and the cardinal points. The best example would be the southern facade, moulded to work as a sun trap.

© Radu Malașincu
© Radu Malașincu

Layout: The house was built so that it would have a small frontyard which provides entrance from the street, as well as a larger private backyard. The acces point inside the house is signaled by a burnt wooden box, the vestibule, attached to the white main volume of the house, thus creating a visual contrast.

Section
Section

This project was build with consideration towards the main principles of passive housing. The southern facade opens large windows towards the private family backyard, without forgetting to shield itself from the sun. It uses passive shading creating a funnel shaped facade and a pergola. The main material used for the backyard facade is burnt wood. The image created is harmoniously integrated with the protected intimate garden, due to its organic refference and induced warmth.

© Radu Malașincu
© Radu Malașincu

The facades facing the street (North) and the neighbour on the left (East), due to the nearing position providing little privacy, are more opaque and sober. On all of the facades, the windows are larger at the bottom and smaller at the top, as to capture the right amount of light for each space.

© Radu Malașincu
© Radu Malașincu

The layout of the house uses the same principle as the facades, considering the position of the space towards public or private outlook, and the amount of received natural light. This is why towards the backyard (South) you will find primary functional areas such as the livingroom, the master bedroom and the children’s bedroom, whilst towards the street (North), the kitchen, bathrooms and the second floor terrace are positioned.This layout was primarily considered to have a functional structure.

© Radu Malașincu
© Radu Malașincu

The basement contains a hobby room, the utility room and storage space. The ground floor provides the outside acces via the vestibule, to the living area and the kitchen, and a downstairs cloakroom. On the first floor you will find the master bedroom with a dressing space, the family bathroomand a small bedroom for the family's 2 year old baby . The second floor provides the third bedroom, a library, a bathroom, a storage closet and a private terrace.

© Radu Malașincu
© Radu Malașincu

Materials, Systems.

For the exterior design, we used PU foam with white decorative finish, burnt pinewood, white painted steel frames for the openings and triple glazed windows with timber frames.

© Radu Malașincu
© Radu Malașincu

The performant triple glazed windows and the PU thermal foam togheter with the cellulose attic insulation, creates a thermal protection that is twice as efficient to the commonly used insulation means.  A sustainable ventilation system was integrated, consisting of air tubes buried at the level of the building’s foundation.

© Radu Malașincu
© Radu Malașincu

Regarding the interior design, the walls were covered in protection mortar died white, and the oak floor has a natural colour. The livingroom ceiling purpusely left the exposed concrete, visible. Travertine plates were used for the acces hallway and inside the bathrooms .The staircase’s structure was built out of steel and kept with a natural lacquered appearence. Most of the furniture for the project was custom made.

View the complete gallery

About this office
Cite: "LAMA House / LAMA Arhitectura" 30 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777884/lama-house-lama-arhitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Radu Malașincu

LAMA 住屋 / LAMA建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.