the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Lorcan O’Herlihy Architects
  6. 2009
  7. Jovanovic Residence / Lorcan O’Herlihy Architects

Jovanovic Residence / Lorcan O’Herlihy Architects

  • 00:00 - 16 September, 2010
Jovanovic Residence / Lorcan O’Herlihy Architects
Jovanovic Residence / Lorcan O’Herlihy Architects, Courtesy of  loha
Courtesy of loha

Courtesy of  loha Courtesy of  loha Courtesy of  loha Courtesy of  loha + 16

  • Architects

  • Location

    Brentwood, United States
  • Project Team

    Lorcan O’Herlihy (Principal), Pierre De Angelis (PM), Banu Ataman
  • Client

    Dr. Sascha Jovanovic
  • Area

    3700.0 ft2
  • Project Year

    2009

Text description provided by the architects. Sitting on an aggressively sloping site in the Crestwood Hills neighborhood of Los Angeles, the Jovanovic Residence combines a progressive and sustainable solution to an existing structure and addition. Through the utilization of a continuous foil wrap, various program elements including; a new guest suite, significant modifications to the master bedroom, exterior decking, and exterior facade, are synthesized together with a singular cohesive element.

Courtesy of  loha
Courtesy of loha

Usually used to shade vegetation and outdoor space from insects and bugs, this PVC coated polyester woven yarn was re-formulated to sustainably and programmatically cast a new identity and energy on the house. Separated from the existing stucco finish, the durable skin protects the house from solar abuse and heat gain. In addition, rather than following the form directly, the skin reduces the geometries of the existing house to simplified, planar shapes. The resultant forms create a powerful dialogue between existing and new space. At times privacy screening / guardrail / shading device, the skin embraces the house to create new found relationships between indoor and outdoor and public and private.

Courtesy of  loha
Courtesy of loha

View the complete gallery

About this office
Lorcan O’Herlihy Architects
Office
Cite: "Jovanovic Residence / Lorcan O’Herlihy Architects" 16 Sep 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/77788/jovanovic-residence-lorcan-o%25e2%2580%2599herlihy-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.