the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. BETA.ø architecture office
  6. 2014
  7. Covered Riding Arena Refurbishment / BETA.ø architecture office

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Covered Riding Arena Refurbishment / BETA.ø architecture office

Covered Riding Arena Refurbishment / BETA.ø architecture office
 Covered Riding Arena Refurbishment / BETA.ø architecture office, © Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal + 24

  • Arquitectos Colaboradores

    Ernesto Sierra, Xabier Ortega Añorga, Nagore Urrutia del Campo, Virginia Laínez, Javier Muñoz Posse y Julio Gotor Valcárcel
  • Arquitectos Técnicos

    Jose Carlos Asensio y Sandra Rodriguez González de Canales
  • Constructor

    Ferrovial-Agromán S.A
  • More Specs Less Specs
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Text description provided by the architects. The rehabilitation of the former covered riding arena located in Madrid treats to recover the memory of the place, highlighting the existing values of the old building with the relationship between the environment and the program, developing an enclosure of wooden slats improving the energy performance. 

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

BETA.0 ensures with this project the maximum comfort inside the building and reduce the energy consumption through different effects of transparency, reflections, lights and shadows filtered and projected through a first transparent polycarbonate skin and a second skin that acts as protection against solar radiation made by wooden strips.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Carrying out the rehabilitation from economy and the rationality, the project highlights the values of the existent building from the way to solve the relationship with their environment and the program through formal and constructive forcefulness.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Developed this sensitivity to the project first of all the façade of asbestos is removed because it dates from 1963 and it is harmful to human health and the design of a new enclosure that also contributes to enhancing the architectural, environmental and landscape values of the existing building, trying to optimize its energy performance.

Cortesía de BETA.0
Cortesía de BETA.0

The new facade has been carefully designed considering the stunning natural environment in which the current covered riding arena, surrounded by lush vegetation and large trees deciduous. From the outside the new enclosure mimetize the natural wooded setting, through games of transparencies, reflections, lights and shadows filtered and projected through their two skins.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

A first transparent polycarbonate skin on a existing steel substructure which ensures the seal and improves overall quality hygrothermal place, allowing the necessary solar collection in the months less heated with greater use of the facilities and cross ventilation of the covered riding arena in the hottest months of the year.

Cortesía de BETA.0
Cortesía de BETA.0

A second skin that acts as protection against solar radiation in the hottest months and in turn it allows the entry of solar radiation in the months less heated. This skin is made of a framework of wooden strips, inspired by the perimeter trees, holding wooden slats arranged horizontally that form the lattice carefully studied.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

On the inside a selective and respectful renovation has been developed contributing to enhance and reactivate the intrinsic values of the original building through specific interventions like minor acupuncture operations.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

View the complete gallery

About this office
BETA.ø architecture office
Office
Cite: " Covered Riding Arena Refurbishment / BETA.ø architecture office" [Rehabilitación de Picadero Cubierto / BETA.ø architecture office] 29 Nov 2015. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/777767/covered-riding-arena-refurbishment-bet/> ISSN 0719-8884
© Imagen Subliminal

马德里室内马术竞技场 / BETA.0