All
Projects
Products
Events
Competitions

Suarez House / Arq2g arquitectura

Suarez House / Arq2g arquitectura

Courtesy of Marco Gárate N. Courtesy of Marco Gárate N. Courtesy of Marco Gárate N. Courtesy of Marco Gárate N. + 24

Valparaíso, Chile
  • architects Authors of this architecture project Arq2g arquitectura
  • Area Area of this architecture project
    50.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • architects

  • location

    Pedro de Ona, Valparaíso, Valparaíso, Región de Valparaíso, Chile
  • Architect in Charge

    Marco Gárate Navarrete
  • area

    50.0 sqm
  • Structural Calculations

    Mondaca y Pedrals
  • Cost

    605UF
More Specs Less Specs
Courtesy of Marco Gárate N.
Courtesy of Marco Gárate N.

Text description provided by the architects. This self-built social house, correspond to a reconstruction program at the existing client owned lot, which was raised after the fire occurred in Valparaiso on 2013.

Courtesy of Marco Gárate N.
Courtesy of Marco Gárate N.

Platforms or terraces of the houses, which suffered the mentioned fire, are the minimum one to allow emplacing of a house. Beside the Mr. and Ms. Suarez are older people, that are why the house should have its main access as close as to the entrance elevation, which is the second floor. The second floor has the purpose to act as the first level facing the gorge.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

The house is set in a way to use the first two platforms of the ground, at a -3mts level from the street elevation. In this way, the house supports comply with the necessity to be attached to the existing platforms, where the living space is projected at the slope of this enormous and natural gorge.

Courtesy of Marco Gárate N.
Courtesy of Marco Gárate N.

Likewise, the relation between the house and the nature living surrounding is by contrasting the geometrically rational volumetry in opposing to the natural organic shapes belonging to Valparaiso.

Section A-A
Section A-A
Courtesy of Marco Gárate N.
Courtesy of Marco Gárate N.
Floor Plan
Floor Plan

The whole housing is conformed as a part of the emptiness instead the structure be projected in to the gorge. The rest of the house is based on a wood structure forming a living space that pretends to have a continuous shape, integrating upper light sources, using, and taking advantage of the great landscapes offered by this location.

Courtesy of Marco Gárate N.
Courtesy of Marco Gárate N.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Pedro de Ona, Valparaíso, Valparaíso, Región de Valparaíso, Chile

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Suarez House / Arq2g arquitectura" 27 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777716/suarez-house-arq2g-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.