the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Canada
  5. A2DESIGN
  6. 2015
  7. Le 1650 / A2DESIGN

Le 1650 / A2DESIGN

  • 13:00 - 23 November, 2015
Le 1650 / A2DESIGN
Le 1650 / A2DESIGN, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 16

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. The multidisciplinary firm, A2DESIGN, developed the plans for the entire structure in addition to overseeing its actual construction. Le 1650 includes a main level available for lease, while the 1st and 2nd floors house clinics belonging to co-owners, Dr. Daniel Godin, orthodontist, and Dr. Alain St-Onge, dentist. Crowning this new facility is a sweeping rooftop terrace, adjacent to a conference room fashioned for training purposes.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The idea was to create and build a modern facility, bold in design with a unique signature style and sharp angles to clearly distinguish the final product, while maintaining a simple sober look for a more seamless integration into the surrounding environment. Distinctive traits include the building bulk and protective aluminium canopy connecting the main entrance to the parking area. Expansive windows disseminate an abundance of natural light into the neutral-toned minimalist, aesthetic spaces.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Floor Plan
Floor Plan
© Adrien Williams
© Adrien Williams

Gestion immobilière 1650 takes the environment seriously. Thanks to this conscientious stance, A2DESIGN was able to put forward eco-friendly solutions, namely the use of noble and sustainable materials, sourced locally for the most part. Furthermore, a geothermic system of ground-source heat pumps, also known as an Earth-Energy System (EES), has been installed.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

This network is made up of 24 wells dug to a depth of 150 meters in order to draw heat up from the ground in winter and redirect it back in the summer months, rendering the building remarkably energy efficient: one kilowatt of electricity returns between three to four kilowatts of heat. All lighting fixtures are LED to reduce energy consumption and extend fixture lifecycle. The parking area has been outfitted with charging stations for electric vehicles.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

As a result of this endeavour, A2DESIGN has contributed to the enhancement of the image conveyed by Dr. Alain St-Onge’s dental clinic along with the upgrade of his new offices, including the state-of the-art treatment rooms and inviting consult room. To soften the aseptic atmosphere, they incorporated oak-stained furnishings and beams, while subtly accentuating the walls using architectural details in linear patterns similar to those found on the clinic’s stationery. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Le 1650 / A2DESIGN" 23 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777592/le-1650-a2design/> ISSN 0719-8884
© Adrien Williams

加拿大Le 1650 / A2DESIGN

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.