the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. United States
  5. Jonathan Barnes Architecture and Design
  6. 2015
  7. Whitehall Library / Jonathan Barnes Architecture and Design

Whitehall Library / Jonathan Barnes Architecture and Design

  • 14:00 - 20 November, 2015
Whitehall Library / Jonathan Barnes Architecture and Design
Whitehall Library / Jonathan Barnes Architecture and Design, © Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

© Brad Feinknopf © Brad Feinknopf © Brad Feinknopf © Brad Feinknopf + 23

  • Landscape Architect

    Implement
  • Civil Engineer

    EMH&T
  • Mechanical Engineer

    Prater Engineers
  • Structural Engineer

    SMBH
  • More Specs Less Specs
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Text description provided by the architects. The new Whitehall Library is a 19,500 square foot new branch library located on 3 acres along a main arterial road in a suburban community in Columbus. The building was conceived as a new generation library, going beyond the traditional role as a repository of books and serving as a vital community center, a technological portal to information and a source for lifelong learning.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The design goals are simple. The building should be inviting, accessible, transparent, open and flexible. This creates a hyper-legibility where building access, functions and wayfinding are simultaneously evident.

Floor Plan
Floor Plan

The single story, pedestrian-scaled structure is sited along the main thoroughfare to the north. The gentle bow-shape of the building responds to the linear site and emphasizes the center entries. The exterior facades are composed of a series of flat, metal panels and glass storefront with greater transparency at the public spaces to the north and less so at the staff spaces and meeting rooms facing south.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The north pedestrian entry and south vehicular entry are each signified by a proscenium of terra cotta with views through each projecting into and through the building. By extending above the roof, the frame of the south entry provides backlighting to the exterior space below. The entry sequence is defined by a compression created by the interior welcome zone that connects the entries and bisects the main public space. The terra cotta cladding continues from the exterior to the interior of the welcome zone and the ceiling transitions to a wood screen with integral lighting.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The library’s main public functions are defined by a large, rational, rectangular space accommodating a children’s area, teen area, commodity computing, book stacks and a quiet reading room. The simple configuration and a raised access floor throughout create maximum flexibility. This will allow the library to respond easily and effectively to rapidly changing functional demands in the short and long terms. The predominant light here is northern and reading-friendly. Additional functions include a homework help area, reconfigurable meeting spaces, a teen recording studio and staff work spaces.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The public space, extending east and west from the compressed space of the entry, expands vertically with warped ceilings of exposed structural steel beams. The raised volumes open to views of the meadow grass landscape that extends outward from the building lines. With these pastoral views and the more urban views of the busy street to the north, the library’s connection to and identity with the community is made evident.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Whitehall Library / Jonathan Barnes Architecture and Design" 20 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777465/whitehall-library-jonathan-barnes-architecture-and-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments