the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. M2.senos
  6. 2013
  7. BLS House / M2.senos

BLS House / M2.senos

  • 13:00 - 21 November, 2015
BLS House / M2.senos
BLS House / M2.senos, © Damião Santos
© Damião Santos

© Damião Santos © Damião Santos © Damião Santos © Damião Santos + 28

  • Architects

  • Location

    Ilhavo, Portugal
  • Architect in Charge

    Ricardo Senos, Sofia Senos
  • Project Year

    2013
© Damião Santos
© Damião Santos

Text description provided by the architects. The allotment is in the center of a small seaside town with a fuzzy site between rural and urban landscape, where we can see a consolidated area mixed with expectant land or agricultural fields. The relationship of the building with the street is also peculiar, either by the diagonal set, but also by the excessive depth of field. It is the lowest part that makes the connection with the public space.

Sketch
Sketch

With these assumptions, we tried to draw a very plastic object, which begins at the edge of the allotment extending itself as much as possible to the inside face.

© Damião Santos
© Damião Santos

To emphasize this solution as well as to solve the relationship with the street, respecting the orthogonality in the construction, we used a trick: a sloped front garden. This garden increases the extent of the proposal hindering the perception of the limits of the building. At the same time the shape of the garden minimizes the size of the construction revealing a discrete volume of only one simulated floor.

© Damião Santos
© Damião Santos
Floor Plan
Floor Plan

The entrance is on the north side leaving the living areas facing south which are protected by the design of the top floor. This balance creates a large balcony with iron railings, which also protects the most intimate areas (bedrooms), regulating and optimizing their exposure to sunlight.

© Damião Santos
© Damião Santos
Floor Plan
Floor Plan

On the inside face of the building, with only one floor, there is a garage for two cars and the service areas in a direct relation with the rest of the house program.

© Damião Santos
© Damião Santos

In this work we tried to balance the domestic spaces with some conceptual design, creating a relationship between the pearl coating,  the dark golden frames and  the iron with the outdoor spaces rather abstracts/ ascetics, underlined by the slabs in dark concrete, the artificial garden stone and the green cover grid.

© Damião Santos
© Damião Santos

View the complete gallery

About this office
Cite: "BLS House / M2.senos" 21 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777461/bls-house-menos/> ISSN 0719-8884
© Damião Santos

BLS住宅/ M2.senos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.