Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects

Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects

Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Sofa, Windows, BeamFlorins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Windows, FacadeFlorins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Windows, StairsFlorins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Beam, ArchFlorins Residence / Philipp Baumhauer Architects - More Images+ 36

Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Forest
© Ralph Feiner

Text description provided by the architects. This classic Engadine farmhouse in the Swiss hamlet of Florins was renovated and converted by Philipp Baumhauer Architekten with respect for the existing. It consisted of a residential section facing the village center and an agricultural section away from the road.

Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Sofa, Windows, Beam
© Ralph Feiner
Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Image 38 of 41
Section
Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Beam, Arch
© Ralph Feiner

The building was completely refurbished and additional living space was added. By first removing the floor of the back barn section of the house, a three-level, structurally independent wood structure, was then inserted within the existing stone frame, distinguishing itself on the exterior facade as a large wooden volume. The design allows the historical large volume of the barn to remain legible despite the changes. The two-story living room extends up to the roof of the inserted structure, whose inner surfaces are clad with larch wood. Four additional rooms that were also built within the old barn constitute a two-level sculptural transition to the former living quarters.

Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Stairs, Arch, Column, Beam
© Ralph Feiner

Views are open through the entire house along its longitudinal axis, and a large sliding glass door to the balcony extends the view to the mountains of the Engadine. The typical local motif of deep window reveals in thick exterior walls has been adopted and exaggerated, signifying the alterations inside. With their sharp-edged detailing, these few large window openings stand out in contrast to the existing architecture.

Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Beam, Windows
© Ralph Feiner

Referencing historical barns in the vicinity, rough-sawn, untreated larch boards were chosen for the facade. The ongoing aging process of the wood helps the project to fit within the built fabric of its surroundings.

Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects - Windows, Stairs
© Ruedi Walti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Florins Residence / Philipp Baumhauer Architects" 20 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777436/florins-residence-philipp-baumhauer-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.