the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Hillam Architects
  6. 2015
  7. Dalkeith Residence / Hillam Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Dalkeith Residence / Hillam Architects

  • 17:00 - 18 November, 2015
Dalkeith Residence / Hillam Architects
Dalkeith Residence / Hillam Architects, © Joel Barbitta
© Joel Barbitta

© Joel Barbitta © Joel Barbitta © Joel Barbitta © Joel Barbitta + 15

  • Architects

  • Location

    Dalkeith, Australia
  • Design Team

    David Hillam, Felipe Soto, Tom Letherbarrow, Scott Horsburgh
  • Interior Design Team

    Hollie Raymond Baker
  • Collaborators

    Maek; Taylor Landscaping
  • Area

    1500.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Joel Barbitta
© Joel Barbitta

Text description provided by the architects. Situated in the established inner Perth suburb of Dalkeith, the full potential of an existing 1980s brickwork house was realised by a series of dramatic alterations and additions. The expansive 1500sqm site was completely transformed to include a new driveway, gatehouse and guest wing, while the large rear garden is utilised to include a new pool, generous cabana and outbuilding.

Elevation
Elevation

A new concrete canopy across the front elevation enhances the street presence of the residence while the reflection pool and stone tile path guide visitors to the entry, where a faceted timber window meets them at the front door.

© Joel Barbitta
© Joel Barbitta

Preserving the northern aspect of the original home was a high priority with the kitchen and main living areas to have a strong connection with the outdoors. The private areas of the house are primarily upstairs with the balcony to the master bedroom ensuring a visual connection to the tranquil pool and cabana area below.

© Joel Barbitta
© Joel Barbitta

New canopies and balconies were amalgamated with existing forms and new timber finishes that bring sophistication and warmth to the project. Existing brickwork facades are concealed behind a new, restrained palette of rough sawn Victorian Cypress and dressed Blackbutt timber cladding.

© Joel Barbitta
© Joel Barbitta

The rear elevation opens up to the garden with full height glazing around the ground floor perimeter that floods the main living, playroom and gym with northern light. A formal lounge room remains as a relic to the original house that serves as a new music and theatre room for its young family to retreat to.

© Joel Barbitta
© Joel Barbitta

The interior finishes mirror the exterior materiality and feature Blackbutt cladding and floors to the living areas, while the curving kitchen cabinets are finished in a blackened timber veneer.

© Joel Barbitta
© Joel Barbitta

View the complete gallery

About this office
Cite: "Dalkeith Residence / Hillam Architects" 18 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777373/dalkeith-residence-hillam-architects/> ISSN 0719-8884
© Joel Barbitta

达尔基斯别墅/ Hillam Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.