We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Bamboo Playhouse / Eleena Jamil Architect

The Bamboo Playhouse / Eleena Jamil Architect

© M Suhaimi Ismail© Marc Tey Photography© Marc Tey Photography© Marc Tey Photography+ 15

© Marc Tey Photography
© Marc Tey Photography

Text description provided by the architects. The Bamboo Playhouse is a public pavilion located in Kuala Lumpur’s oldest and arguably, most picturesque park – the Perdana Botanical Gardens. The park is located right in the heart of the capital city and is very popular with locals and tourists. The pavilion itself is situated on a small island in a large lake that stretches through the centre of the park. The use of bamboo in contemporary buildings is very rare in Malaysia and this building explores its potential as a sustainable building material.

© Marc Tey Photography
© Marc Tey Photography
Site Plan
Site Plan
© M Suhaimi Ismail
© M Suhaimi Ismail

Positioned along the edge of the lake, the playhouse is an open structure with raised square platforms set at multiple levels. Inspiration for the playhouse stems from traditional vernacular structures called the ‘wakaf’ which are originally found in villages or ‘kampungs’. These structures are essentially freestanding shelters that can be used freely by anyone in the community as a place to rest. Here, the playhouse can be described as a series of ‘wakafs’ grouped together to form an animated and playful bamboo structure that blends harmoniously with the beautiful greenery of the botanical garden. It offers a series of indeterminate spaces, offering various opportunities of use and occupation.

© Marc Tey Photography
© Marc Tey Photography

The pavilion consists of thirty-one identical square decks set at various, seemingly random heights, creating a playful three-dimensional floorscape. Above the floor level are repetitive modular structures made entirely out of bamboo. From the centre of each deck, a tree-like column rises up to support the roof. ‘Tree-houses’, in the form of bamboo baskets, are hung off the columns and they add another ‘playful’ element to the pavilion.

© Marc Tey Photography
© Marc Tey Photography
Model
Model
© Marc Tey Photography
© Marc Tey Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Bamboo Playhouse / Eleena Jamil Architect" 17 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777325/the-bamboo-playhouse-eleena-jamil-architect> ISSN 0719-8884
© Marc Tey Photography

竹游乐场 / Eleena Jamil Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.