the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. France
  5. Dietmar Feichtinger Architectes
  6. 2015
  7. LMH Headquarters / Dietmar Feichtinger Architectes

LMH Headquarters / Dietmar Feichtinger Architectes

  • 05:00 - 19 November, 2015
LMH Headquarters / Dietmar Feichtinger Architectes
LMH Headquarters / Dietmar Feichtinger Architectes, Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes + 13

  • Architects

  • Location

    425 Boulevard Gambetta, 59200 Tourcoing, France
  • Architect in Charge

    Dietmar Feichtinger
  • Design Team

    Stephan Schwarz, Ulli Gabriel, Philip Knauer, Arne Speiser, Claire Bodenez, Lucie Holopirkova
  • Area

    10910.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Team Planning

    Yann Viénot, Claudia Valdes Tellez, Lucie Holopirkova, Inga Laseviciute, Gerhard Pfeiler, Elisabeth Lara, Manuel Guinart, Laura Lipensky
  • Team Site Work

    Camille Duperche, Marcus Himmel, Claudia Valdes Tellez
  • Engineers

    GRONTMIJ | ISATEG ZI de Kergonan, Bureau d’étude acoustique ITAC, Bureau de contrôle : PREVENTEC, Coordination SPS : ELYFEC
  • Other Planners

    FP Collin, économiste
  • Contractors

    Rabot Dutilleul Construction, Sam+, Stami, Spie, Cofely Axima, Orona Ouest Nord
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

Text description provided by the architects. The new headquarters of the organization for social housing in the metropolitan area of Lille, LMH, is located on the boulevard Gambetta in Tourcoing, a major road connecting Lille and its surrounding communities. A new road perpendicular to the boulevard, the “Rue de l’Union”, is the central axes of a new urban development area situated on a former industrial site for textile industries.

Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

The site is oriented towards the road crossing. It is the first building of the new district forming its entrance confronting the existing city. A large park integrating an existing chan- nel and a high environmental ambition are key issues for the quality of the new neighborhood.

Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

Accessibility by public transport is assured by the metro and its station nearby.

The existing urban context is relatively poor including a hotel complex built in the seventies without significant architectural quality.
The new building for LMH affirms its presence in the urban context by its dimension, the new architectural expression searching for lightness and transparency avoiding monumentality. Large outdoor terraces sculpture the volume. An open central space forms the core of the building. It is an inner court protected by a glass roof including a monumental stair and steel bridges on each level as the main vertical circulation in the building.

Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

Its generous dimension is unexpected. It provides the space for informal meetings, exhibitions and organized events. The restaurant area in the north and the meet- ing area for seminaries in the south complete the central space. Mobile divisions allow dividing the southern part in several working areas.

Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

The offices are arranged around the atrium on five floors. Meeting rooms and open recreation areas animate the inner façade providing bow windows into the court. Large wooden terraces are provided on each level. These outdoor areas can be used for meetings, spontaneous and informal, as well as for moments of rest and recreation.

Section
Section

The untreated concrete slabs are used to store energy by using its mass. Integrated water pipes close to the surface allow active change of temperature and provoke refreshing or heating according to the season by radiation. All offices can be naturally ventilated by a horizontally opening window. This type of opening allows free cooling at night assuring protection from intrusion.

Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

Natural light is privileged for all areas. Sun protection is provided on the south façade by horizontal aluminum elements situated above the windows allowing free sight and protection simultaneously.

Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

The ventilation ducts, electrical installations are part of the design. These elements are directly accessible or covered by a metal mesh. The main materials are concrete and steel for the primary structure, wood and glass.

Floor Plan
Floor Plan

A multistory car park in the east of the building is designed as the future extension of the building. Its floor height allows the transformation into offices. The central circular ramp is made of steel and can easily be dismounted to offer a central space, an atrium similar to the main building. A storage building for bicycles along the Rue de l’Union completes the complex. It forms a filter to the delivery area by its wooden vertical cladding.

LMH Headquarters / Dietmar Feichtinger Architectes, Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes
Courtesy of Dietmar Feichtinger Architectes

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "LMH Headquarters / Dietmar Feichtinger Architectes" 19 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777302/lmh-headquarters-dietmar-feichtinger-architectes/> ISSN 0719-8884